„Když je vítr, padají ze střechy kusy eternitu. Je to nebezpečné, protože před budovou je umístěna zastávka autobusu. Ráno odtud děti odjíždějí do školy a jejich rodiče den co den trnou, jestli se jim něco nestane. A není se jim co divit," popsal nebezpečnou situaci v jedné z místních částí Nového Města na Moravě předseda rokytenského osadního výboru Miroslav Lukeš.

Kromě toho, že z budovy neustále něco odpadává a ohrožuje tak chodce a lidi čekající na zastávce, je taky objekt nezabezpečený. „Vzadu je volný přístup do stodoly, která hrozí, že se každou chvíli zřítí," dodala rokytenská občanka Eva Tatíčková.

Nové Město na Moravě, pod nějž místní část Rokytno spadá, už koncem minulého roku vyzvalo správce konkursní podstaty, aby alespoň částečně zjednal nápravu a zajistil bezpečnost lidí v okolí. To se nestalo. Za to správci, případně novému majiteli, hrozí sankce.

Pokuta

„Správce konkursní podstaty měl pro toto nápravné opatření určenu odkladnou lhůtu, která už uplynula. Znovu bude vyzván k tomu, aby opatření provedl. Pokud se tak nestane, hrozí mu pokuta až do výše půl milionu korun," uvedl místostarosta Nového Města Stanislav Marek. „K nějakému nápravnému opatření bych potřeboval finanční hotovost, kterou nemám. Takže bohužel nemůžu na střechu instalovat žádné zábrany nebo něco podobného. Tato povinnost přejde na nového majitele," brání se správce konkursní podstaty Miloš Bačík, pod jehož správu se objekt dostal po krachu bývalého majitele.

Hotel nemohl být nabídnut k okamžitému prodeji, protože nemovitost byla zatížena věcným břemenem doživotního bydlení, které bylo nutné nejdříve nechat vymazat. To se Miloši Bačíkovi podařilo a tak bylo možné přistoupit k hledání kupce.

V minulosti už proběhly dvě dražby a ani jedna nebyla úspěšná. V té první se vyvolávací cena vyšplhala na tři miliony devět set tisíc korun. Druhá, která se konala v lednu letošního roku, začínala na milionu a osmi stech padesáti tisících korun.

Rozpadající se areál nakonec nezachrání ani zájemce o koupi, který se objevil na začátku března. „Smlouva uzavřena nebyla, z prodeje sešlo," potvrdil správce konkursní podstaty Miloš Bačík.

Odhadní cena objektu, k němuž patří také několik pozemků, činí čtyři a půl milionu korun. Budova je ale dlouhodobým neudržováním v žalostném stavu. Třetí dražba je naplánována na 13. května a bude se konat v dražební místnosti v sídle dražebníka, na brněnské adrese Křenová 26. Vyvolávací cena je tentokrát 900 tisíc korun, dražební jistina činí 200 tisíc korun.

Na nového vlastníka ale taky přejde povinnost podniknout nápravná opatření, která již byla zahájena se správcem konkursní podstaty. „Když se stane vlastníkem a bude zapsán na katastru nemovitostí, přechází automaticky tato povinnost na něj, aniž by město vyvolávalo další jednání. A stejně tak i pokuta, pokud to nesplní," potvrdil Stanislav Marek.

Hotel Rokytno, původně Hostinec u Plocků, býval kdysi vyhlášeným restauračním zařízením. Za delikatesami z místní kuchyně se lidé sjížděli ze široka daleka.

Exteriér je vyzdoben sgrafity novoměstského rodáka Karla Němce, který je také autorem výzdoby kostela svaté Kunhuty v Novém Městě na Moravě.
V historii objektu se objevuje také tragédie z 10. května 2006, kdy bývalý brněnský strážník v opilosti při manipulaci s brokovnicí nedopatřením zastřelil svého kamaráda a následně chtěl spáchat sebevraždu, v níž mu zabránili jeho přátelé.