To se ale některým lidem nelíbí, proto začali podepisovat petici proti prodeji objektu, kde má vzniknout obchodní pasáž, kanceláře či byty.

Prodej pod cenou

„My, níže podepsaní, protestujeme proti prodeji budovy 1. ZŠ ve Žďáře nad Sázavou soukromé společnosti za cenu pět milionů korun, která je několikanásobně nižší než cena tržní, a protestujeme proti tomu, aby se město zbavovalo svého majetku," uvádí se v petici.

Současně se signatáři ohrazují proti neochotě radních diskutovat s obyvateli o tomto důležitém rozhodnutí, prý by se město nemělo zbavovat svého majetku. Navíc se jim firma z Prostějovska s ohledem na aktuální informace v obchodním rejstříku nejeví dostatečně transparentní.

„Proto vyzýváme zastupitele, aby prodej budovy neschválili, tato i nadále zůstala v majetku města, a to pro ni našlo nějaké smysluplné využití v zájmu občanů," řekl za petiční výbor Zdeněk Navrátil.

Autoři petice se mimo jiné obávají, že po prodeji hluboce pod cenou by mohlo dojít k dalším změnám majitelů a budova by dopadla jako hotel Bílý lev, jenž řadu let mění vlastníky, kteří v něm své vize neuskutečnili, takže dál chátrá a hyzdí centrum města.

„První výsledky petice chceme mít ještě před dalším zasedáním rady koncem srpna, zastupitelé by pak měli o budově školy rozhodnout v září," uvedl Navrátil.

Zástupci společnosti EUROWIS se do výběrového řízení původně hlásili s tím, že chtějí celou budovu, ovšem v její části je už v nájmu výrobna Pekařství Řečice.

„Bylo dojednáno, že budovu koupí společnost EUROWIS, a na základě smlouvy o smlouvě budoucí pak dohodnutou část odprodá pekařství," připomněl vývoj situace žďárský místostarosta Jaromír Brychta s tím, že město mělo zájem, aby ve městě zavedená pekařská firma v areálu bývalé základní školy zůstala.

EUROWIS hodlá v bývalé škole vybudovat obchodní pasáž, kanceláře a malometrážní byty.

„Do konce roku bychom rádi získali veškerá povolení," uvedl nedávno za společnost Jiří Hlaváček s tím, že samotná přestavba budovy má zabrat zhruba dva roky.

Místostarosta Žďáru nad Sázavou Ladislav Bárta se na připravovaný prodej někdejší základní školy dívá skepticky, a to nejenom proto, že by byl značně pod odhadní cenou, která je více než patnáct milionů korun.

„Pro jistotu jsme se obrátili na antimonopolní úřad, zda je v pořádku prodat budovu za nižší částku, když nepřijde vhodnější nabídka, což nám bylo potvrzeno. Ovšem ta budova má pro obyvatele města ještě jinou hodnotu je to odkaz předků, kteří na její vybudování dělali sbírky, je to kus místní historie. Osobně se vůbec nedivím, že se proti prodeji lidé ohrazují a chtějí nějaké jiné řešení využití," uvedl žďárský místostarosta Bárta. Podle jeho slov na zasedání žďárské rady 27. srpna mají být předloženy návrhy kupních smluv, a to nejenom se zárukami od kupující firmy jakožto subjektu, ale i od konkrétních osob, které by za případné neplnění závazků nesly osobní zodpovědnost.

„Teprve až pokud by toto všechno radní schválili, prodej školy by se dostal na zastupitelstvo," dodal Ladislav Bárta.