Charitativní programy se letos ve žďárském regionu konají hned na několika místech. Dvě akce přitom nesou velmi podobný název a zvolily i podobný způsob pomoci. Ze žďárského i velkomeziříčského Vánočního stromu splněných přání mohou lidé trhat lístky s konkrétními přáníčky a nakupovat podle nich dárky.

Žďárskou akci pořádá do 17. prosince Hitrádio Vysočina, ve Velkém Meziříčí se o distribuci dárků stará Jupiter club. „I během tohoto týdne k nám mohou lidé přijít a podle přání ze stromku kupovat dárky. Radost udělají dětem v Dětském středisku v Březejci," řekl ředitel Jupiter clubu Milan Dufek. Neví však, ve který den přesně bude stromek úplně „očesán" a přání stoprocentně splněna.

„Každopádně jsme se střediskem v Březejci domluveni, že do 20. prosince musíme dárky předat," konstatoval Dufek. Jupiter club spolupracuje se střediskem v Březejci dlouhodobě. Například při posledním charitativním plesu se pro děti vybralo šedesát tisíc korun.

Své jisté adresáty budou mít také dárky z charitativní sbírky ve Sněžném. Na webových stránkách městyse se opět objevil seznam vánočních přání, tentokráte od malých klientů z Dětského domova v Rovečném.

Dle seznamu byla již téměř všechna přání splněna a dárky odneseny na sněženský úřad. Lidé také měli možnost přispět libovolnou částkou do pokladničky, která na ně čekala v cukrárně ve Sněžném.

Do Rovečného letos putují dárky také díky činnosti celostátního občanského sdružení „Ve spojení", které organizuje akci Staňte se Ježíškem. Lidé prostřednictvím této iniciativy poslali do Rovečného například Lego osmiletému Štefanovi, sluchátka třináctiletému Jirkovi nebo dortovou formu sedmnáctileté Gábině.

„Pomáháme dětským domovům, které bohužel nemají finanční prostředky na to, aby mohly dětem jejich přání plnit," vysvětlila základní problém náhradních českých domovů předsedkyně sdružení Jana Buriánková.

V Rovečném pochopitelně iniciativu vítají. Děkují všem dárcům a sponzorům, kteří s nimi momentálně spolupracují.

„Letos je u nás dvaadvacet dětí, z nichž osm zde přímo stráví svátky a dostane balíčky hned na Štědrý den. Ostatní si dárky rozbalí, až se k nám po prázdninách vrátí. Na desátého ledna plánujeme velkou společnou besídku," říká ředitel Dětského domova Radovan Pokorný. Nejmladšímu klientovi domova je nyní šest let, nejstarší slečně dvaadvacet.

Přání malých i velkých dětí z Rovečného většinou nejsou překvapivá. Chtěly by auta na ovládání, panenky, sportovní potřeby, knížky, kosmetiku, drobnou elektroniku či oblečení. Vlastně si přejí to samé, co děti, kterým už bylo dáno to nejcennější – normální život.