Chráněná krajinná oblast je lokalitou, která má svá osobitá specifika. Jde o část krajiny zvláště hodnotné, jež by měla být uchráněna i pro generace příští. I proto je CHKO obestřena mnoha příkazy a zákazy, které ovšem nejsou samoúčelné, je třeba je chápat v určitých souvislostech. Když tedy lidé narazí na zákaz vjezdu, není to proto, že jim ochranáři nechtějí dopřát pohodlí, ale z toho důvodu, že by kola dopravních prostředků mohla například nenávratně poškodit porost v krajině.

„Většina lidí se v Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy chová disciplinovaně, ovšem stejně jako v jiných letech jsme se i letos setkali s negativními jevy, které nejsou v souladu se zákonem o ochraně přírody a už vůbec ne v souladu se základními ochrannými podmínkami chráněné krajinné oblasti," řekl Jaromír Čejka, ze Správy chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy. „Jsou to ojedinělé případy, ale dějí se," dodal.

Teplé ohniště

Jedním z velmi častých prohřešků, jichž se návštěvníci dopouštějí, je táboření na místech, která nejsou pro tuto činnost vyhrazena. S tím se podle Jaromíra Čejky nejčastěji ochranáři setkávají v lokalitách Sládkov, Bílá skála, Štarkov, Na skále, Pasecká skála, Chobot nebo Staviště.

„Těch lokalit je daleko více. Přitom v okolí je spousta kempů, kde se stanovat může. Mnozí si přitom neuvědomují další věc, a sice možnost vzniku požárů v letním období. Občas přijdeme ke skalnímu útvaru, kde zůstává po tábornících ještě teplé ohniště," podotkl Jaromír Čejka.

Dalším nešvarem jak místních, tak návštěvníků Žďárských vrchů je vyjíždění s motorovými vozidly mimo silnici. To se v těchto dnech týká především houbařů. Často neparkují na vyhrazených místech, snaží se naopak zajet co nejhlouběji do lesa. „U většiny lesů jsou vybudována odpočívadla, a jsou dostatečně prostorná, aby si tam mohli návštěvníci auto zaparkovat a dál jít pěšky," řekl ochranář.

Přímo alarmující je potom případ z letošního léta, kdy neznámý pachatel na čtyřkolce doslova rozjezdil vzácnou populaci masožravé rostliny rosnatky okrouhlolisté na louce zvané Pernovka u Nového Města na Moravě. Kromě zmíněné lokality je motoristy nejčastěji „navštěvováno" Velké Dářko či Podlesí.

Ochranáře CHKO letos ale potrápili sběrači borůvek. Sběr modrofialových plodů je velmi oblíbený hlavně u místních obyvatel, kteří si však mnohdy neuvědomují, že v určitých místech, konkrétně v národních přírodních rezervacích, je tato činnost přísně zakázána.

Národní přírodní rezervace požívají mnohem větší ochrany, a spolu s touto skutečností jsou ruku v ruce rovněž striktnější omezení pro návštěvníky. „Tam je kromě jiného nejen zakázáno vstupovat a vjíždět mimo vyznačené cesty, ale také odchytávat živočichy a sbírat rostliny, a to platí také pro sběr lesních plodů," vysvětlil Čejka. Ve Žďárských vrších se nacházejí celkem čtyři národní památkové rezervace. Jsou to lokality Dářko, Radostínská rašeliniště, Žákova hora a Ransko.

„Snažíme se to většinou řešit smírnou cestou, ale ne vždy se to setká s účinkem," doplnil Jaromír Čejka.