„Balon kvůli nepřízni počasí nemohl vzlétnout. Všechny zásilky byly proto kromě označení přepraveno balonem opatřeny dalším razítkem, na kterém stojí, že byl pro nepřízeň počasí let zrušen,“ potvrdil jednatel Klubu filatelistů ve Žďáře nad Sázavou Ludvík Filipí.

Ani uplakané počasí ale neodradilo další a další zájemce přinášející do budovy Staré radnice pohlednice, dopisnice a psaní, které, i když necestovaly balónem, byly alespoň navíc označeny unikátním příležitostným razítkem vyrobeným pouze pro tuto jedinou příležitost. „Zajistili jsme společně s městem příležitostné razítko ke stoletému výročí republiky. Jakmile akce skončí, poputuje do poštovního muzea. Navrhl ho člen našeho klubu Emil Pelikán a jako předloha mu posloužila známka, na níž je vyobrazen prezident Masaryk s děvčátkem v náručí,“ vysvětlil Ludvík Filipí.

Zatímco z Města Žďáru se fotky nedochovaly, v tehdejším okresním Novém Městě na Moravě byli fotografové pohotovější. Lidé se 29. října 1918 odpoledne sešli na náměstí, kde nechyběly ani "oběšené" rakousko-uherské orlice.
Orli a orlíčci rakouští přes noc uletěli

Ve Staré radnici byla zřízena krátkodobá poštovní přepážka a dvě úřednice pilně razítkovaly přinášené dopisy, korespondenční lístky i pohlednice. Možnost poslat zásilku balonovou poštou měli ale i ti, kteří se nemohli v daný den na místo dopravit. „Kdo měl zájem, mohl poslat dopis na adresu pošty Žďár 1. Všechny tyto zásilky budou také oraženy příležitostným razítkem a odeslány adresátům,“ sdělil Ludvík Filipí.

„Přicházely dopisy z celé České republiky i ze zahraničí. Například z Francie, Itálie nebo ze Švýcarska,“ prozradila zaměstnankyně České pošty Monika Rossi. „Zásilek přišly stovky, zájem byl opravdu veliký,“ dodala.

Narozeninový týden městských lázní v Novém Městě na Moravě.
Městské lázně slaví, jejich uživatele čeká hromada dárků