„Někomu stačí na zavonění domácnosti jenom kytice z větví a stromek upřednostňují umělý. U nás zatím neexistuje statistika, kolik lidí zdobí umělý stromek, ale například v Německu už jejich počet klesl k pěti procentům. Podle odborných zjištění je to dáno návratem k tradicím a dobrou životní úrovní obyvatel. I my sledujeme návrat k tradicím. Je to hlavní důvod, proč lidé dávají přednost živému stromku před umělým,“ vyjádřila se Magda Hošková Lebišová.

Podle jejího názoru vánoční stromky pěstované na plantážích produkují potřebný kyslík a poskytují úkryt živočichům, tudíž argument šetrného přístupu k přírodě související s jejich odmítáním není v tomto případě zcela na místě.

Z Bystřice přes Aueršperk na Zubštejn.
OBRAZEM: Zříceniny u Bystřice připomínají zašlou slávu dob rytířů

„K výrobě jednoho plastového stromku je spotřebováno tolik kyslíku, kolik vyprodukuje několik set živých vánočních stromků během svého růstu. Argument některých lidí, že mají umělý stromek právě proto, že tím chrání přírodu, je proto zcela mylný,“ myslí si Magda Hošková Lebišová.

Kdo nechce přímo řezaný stromek, může zvolit jeho alternativu rostoucí v kontejneru. Tudíž se nemusí po Vánocích vyhodit. Ne všechny stromečky prodávané v kontejnerech v nich však skutečně rostou.

„Vánoční stromek v kontejneru pořízený v supermarketu za pár korun vyrostl ve volné půdě, poté mu hluboce osekali kořeny a vmáčkli ho do kontejneru. Pár týdnů až měsíců po Vánocích proto usychá. Je to vlastně alternativa řezaného stromku, jenom je uříznutý o něco níž, kde to není vidět,“ vysvětlila Magda Hošková Lebišová.

Žďárská společnost vlastní  pět tisíc sedm set hektarů lesů.
Společnost Kinský Žďár hledá dobrovolníky, kteří jí pomohou v boji s kůrovcem

Stromečky prodávané v Rozkvetlém domově v kontejnerech skutečně rostou, a to již od semínka. Jsou pochopitelně dražší, ale vydrží v květináči řadu let, anebo se dají přesadit třeba na zahradu. Jenom je nutné dát pozor při jejich přesunování z tepla do chladu, prostě věnovat živé rostlině více pozornosti než jednorázové dekoraci. Jen tak bude stromek dlouho zdravý a krásný.

„Takový stromek můžete mít na Vánoce v teplém bytě o malinko déle, než vy sami vydržíte v zimním lese,“ říká s nadsázkou květinářka. „Po delší době se vlivem tepla probudí, začne rašit a nové výhony po vynesení ven namrznou. Pokud tedy stromek naraší, je třeba ponechat ho až do jara v bezmrazé místnosti, nedávat ho hned ven,“ dodala Magda Hošková Lebišová s tím, že ideální je nechat stromeček rostoucí v kontejneru na Vánoce na terase nebo u balkonových dveří.