Zájemci se ale díky této službě dozví i informace o historii města, kulturních a sportovních akcích nebo o turistických cílech, jakými jsou třeba muzea a galerie, naučná stezka nebo plastiky Michala Olšiaka. Přes mobilní telefon také lidé snadno zjistí nabídku sportovního vyžití či ubytování včetně kontaktů.

„Součástí mobilního průvodce je i interaktivní mapa. V případě, že je mobilní telefon vybaven zařízením GPS, dokáže pak člověka navigovat ke zvolenému cíli a informuje ho současně i o vzdálenosti od ostatních atraktivit cestovního ruchu ve městě," popsal žďárský místostarosta Ladislav Bárta. Novinka je určena pro všechny, kteří vlastní mobil vybavený zařízením bluetooth nebo wifi.

Tito lidé si mohou aplikaci aktivovat přes webové stránky města www.zdarns.cz za pomoci přehledného návodu. Instalace systému se jim sama nabídne do telefonu také v budově žďárského městského úřadu, a to právě po zapnutí zařízení bluetooth či wifi. Do budoucna, po odzkoušení potřebných vysílačů, chce však vedení města najít vhodnější místo nejlépe někde v centru Žďáru.

Aktuální data

„Myslím si, že je to dobrý nápad. Sama telefon s wifi mám, tak to možná zkusím. Žďár sice poměrně dobře znám, ale občas se člověku hodí rychle najít nějakou ulici nebo zjistit, jaké akce se zrovna konají," vyjádřila se Helena Křivánková ze Žďáru nad Sázavou.

Informace, jež lidé do svého mobilu dostávají, jsou aktuální systém totiž aktualizaci již nainstalovaného průvodce vždy sám nabídne.