Žďársko patří v rámci republiky k regionům s největší četností nálezů materiálu ze druhé světové války. Došlo tam totiž k rozpadu německé fronty.
„Jedná se o munici, kterou tu zanechala hlavně německá armáda, od Rusů tady toho zůstalo jenom minimum,“ míní historik Ivo Filka.

Výstřel do země

Filka si sám vzpomíná, jak za svých mladých let v lesích Vysočiny nacházel například německé přilby nebo zásobníky ze samopalů. „V lesích šlo najít zbraní plno, ale většinou byly zničené. Němci, když ustupovali, je zapíchli například hlavní do země, pak vystřelili a tím zbraň úplně znehodnotili,“ popsal Filka. Za vysokým počtem nalezených zbraní ale může podle něj stát ještě jeden faktor - místní obyvatelé se prý rádi „vrtají v zemi“.

Nadšenci, kteří s detektory kovů pobíhají po polích a lesích, jsou ale jenom jedněmi z těch, kteří nálezy ohlašují. Mezi ty další patří například zemědělci, kteří válečný materiál objeví třeba při orbě.

„Dále se ozývají lidé, kteří na munici narazili při nejrůznějších výkopových pracích, opravách a přestavbách domů či při výstavbě nových nemovitostí,“ vyjmenovala žďárská policejní mluvčí Jana Martincová.

Dvakrát v jeden den

Ročně dochází podle ní na Žďársku zhruba k sedmnácti případům nálezů zbraní a výbušnin, například loni jich bylo osmnáct. Jedny z posledních ohlášených událostí tohoto typu řešili policisté v listopadu. Tehdy během jedné soboty musel v regionu zasahovat pyrotechnik hned dvakrát. Poprvé vyjížděl k nálezu sedmi desítek zkorodovaných nábojů do ručních zbraní, které objevil náhodný chodec v katastru obce Dalečín na Bystřicku, a to jenom kousek od turistické stezky.

Tentýž den objevil válečný materiál také muž se Skleného na Žďársku. Při provádění demolice střechy rodinného domu totiž nalezl dřevěnou krabici, v níž bylo střelivo do kulometu ze druhé světové války - celkem 460 kusů částečně zkorodovaných nábojů.

Lidé, kteří válečnou munici objeví, by podle policie sami neměli rozhodně nijak zasahovat.

„Při nálezu jakéhokoliv podezřelého předmětu doporučujeme místo nálezu označit. Předmětu se nedotýkat, neházet na něj jiné předměty. Nálezce by měl odejít do bezpečné vzdálenosti - úkrytu, schovat se například za strom,“ poradila policejní mluvčí Jana Martincová.

Následně má člověk, který na munici narazil, neprodleně informovat Policii České republiky, jejíž příslušníci pak již provedou další opatření. A jak policejní postup při likvidaci takových nebezpečných předmětů vlastně vypadá?

„Nalezená munice se zajistí a zajištěno je i místo nálezu. To znamená, že se lokalita ohraničí a zabrání se také vstupu nepovolaných osob. Na místo nálezu je přivolán pyrotechnik,“ popsala Jana Martincová.

Pyrotechnik potom munici uloží do speciální nádoby a odveze ji k bezpečné likvidaci. Ta probíhá ve speciálním prostoru, který je k tomu účelu určený.