Orkánu Herwart padly v České republice za oběť čtyři lidské životy, jedna z tragédií se odehrála i v katastru obce Stařeč na Třebíčsku. Pád stromu tam byl příčinou smrti mladé ženy.

Silný vítr ničil střechy domů, hasiči museli zasahovat v Bystřici nad Pernštejnem, Světnově, Kostelci nebo v České Bělé. V Havlíčkově Brodě padl strom na objekt psychiatrické nemocnice, v Novém Veselí zase na střechu fary. Stromy byly příčinou zranění dvou osob poté, co spadly na osobní automobil v Čížkově na Pelhřimovsku.

Zavřené silnice i koleje

Šest set tisíc domácností v České republice se tehdy ocitlo bez elektrického proudu. Orkán komplikoval dopravu, některé silnice byly kvůli popadaným stromům uzavřeny, nejezdily vlaky. Výluky na Vysočině byly tehdy na tratích mezi Studencem a Velkým Meziříčím, Jihlavou a Havlíčkovým Brodem, Jihlavou a Veselím nad Lužnicí a na dalších místech.

Oldřich Pojezný (na snímku) je správcem hydrometeorologické stanice už dvacet let.
Největší vítr bývá nejčastěji v únoru, říká amatérský meteorolog Oldřich Pojezný

Popadané stromy nedělaly vrásky jenom hasičům, ale také lesníkům.

Vysočina v roce 2017 zaznamenala nejvíce poškozených porostů. Lesy České republiky hlásily poškození 240 tisíc kubíků dřeva. Nejvíce, asi 100 tisíc kubíků, bylo v okolí Nového Města na Moravě. Lesní družstvo obcí Přibyslav avizovalo poškození okolo padesáti tisíc kubíků dřeva. V tomto případě byla nejhorší situace v katastru Nového Veselí, Újezdu, Březího nad Oslavou a Kotlas na Žďársku. Orkán Herwart poničil v lesích také posedy a krmelce.