"Kraj mlží. Jednou se hovoří o tom, že pro vytvoření integrovaného dopravního systému Vysočina není vhodná, ale pak se zase rozběhne nějaká další studie na toto téma," konstatoval starosta Osové Bítýšky a zároveň krajský zastupitel Josef Mach. „Jihlava je metropolí Vysočiny, ale má padesát tisíc obyvatel, Brno přes tři sta. Pokud bude kraj dopravu tlačit jen do Jihlavy, a lidem na východě Žďárska neumožní rychlé a jednoduché spojení s Brnem, pak se naši obyvatelé mohou začít znovu ptát, proč se kdysi od Vysočiny neodtrhli," dodal.

IDS JMK končí železniční zastávkou Níhov, vysočinské obce by stály o připojení zastávek Vlkov, Osová Bítýška, Ořechov a Křižanov. Od Křižanova směrem ke Žďáru nad Sázavou, což je po Křižanovu další rychlíková zastávka, už k Brnu jezdí lidí méně. „Nejde o žádné trhání kraje, ale jen o to, aby lidem jezdícím do Brna stačila jedna levnější jízdenka a nemuseli si kupovat lístek na vlak a pak i tramvajenku," řekl starosta Osové Bítýšky.

Podobně to vidí i starostka Křižanova Marie Smejkalová. „Do Brna a na Brněnsko jezdí více obyvatel než opačným směrem a my bychom byli rádi, aby mohli cestovat stejně jednoduše, jako lidé žijící o pár kilometrů blíže k Brnu," poznamenala starostka Křižanova.

Podle vedení Kraje Vysočina se již nehovoří o integrovaném dopravním systému, nýbrž o komplexním dopravním systému. „V době prázdnin budou k dispozici první dílčí výsledky studie, které budou prvořadě představeny dopravní komisi, radě kraje a krajskému zastupitelstvu. Do konce roku očekáváme definitivní výstup, tedy podobu budoucího komplexního dopravního systému včetně návrhu linek, tarifní politiky a podobně," řekla mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová.

Z obcí na Žďársku, které jsou situovány ve východní části, tedy u hranic s jižní Moravou je k IDS JMK autobusy připojena Velká Bíteš a část Bystřicka železničními stanicemi a zastávkami Věžná, Rožná, Bystřice nad Pernštejnem, Rozsochy a Rovné-Divišov. V lednu byly napojeny i autobusy bystřické MHD. „Bude nás to něco stát, ale je to pro naše obyvatele," sdělil starosta Bystřice Karel Pačiska.