Až do října bude totiž bez hodinových ciferníků. „Nově budou ciferníky z mléčného skla, aby mohly být prosvíceny, číslice plánujeme z černého nerezového materiálu," popisuje vzhled nových hodin Zuzana Vostrejšová ze žďárského městského odboru rozvoje a územního plánování.

Jediné, co se podle Vostrejšové možná zachová, bude železný rám, který ale musí projít důkladným odrezením. Otevřen byl i hodinový stroj, jenž bude odborně zrestaurován. Celá oprava, kterou provede firma Michala Kapplera z Chrástu, vyjde město na sto pětaosmdesát tisíc korun.

Lidé, kteří se na ochoz kostela svatého Prokopa chystají vystoupit v sobotu 7. července, se ale obávat nemusí. Kromě toho, že bude věž bez ciferníků, se jinak uskuteční prohlídky zcela normálně. Zájemci v malých skupinkách po maximálně dvaceti lidech vystoupí až nahoru. „Lidé budou mít možnost každých dvacet minut od devíti hodin od rána zdolat s průvodcem sto tři schodů vedoucích na věž. Poslední prohlídka pak začne asi v devatenáct hodin a čtyřicet minut," říká jeden z průvodců Miloslav Lopaur.

Podle vyjádření Lopaura se bude plánovaná sobotní akce podobat těm předchozím, přibude informační panel před kostelem a výstava starých fotografií umístěná přímo ve věži. Ta se v letošním roce otevře již podruhé, na další zpřístupnění si zájemci počkají až do 25. září.