Takzvané Putování do pekla láká rok od roku více návštěvníků, letos se bude konat již počtvrté a opět pod taktovkou sboru dobrovolných hasičů z nedalekého Najdeku a Technického muzea v Brně, které památku spravuje. Program akce, jež začne hodinu po poledni, bude obdobný jako v minulých letech.

Děti se mohou těšit na skupinu strašidelných pekelníků, Mikuláše i na anděly. A s rohatými si budou moci nejenom zatancovat, ale také zasoutěžit, například v přetahování lanem. Pro malé návštěvníky, kteří splní soutěžní úkoly, bude připravena odměna a chybět nebude ani občerstvení. „V provozu bude samozřejmě náš hamr a své umění předvedou také kováři,“ vyjádřil se správce kulturní památky Aleš Wasserbauer s tím, že konec akce, na niž je dobrovolné vstupné, se předpokládá po setmění, tedy zhruba mezi pátou a šestou hodinou večerní.

„Vloni jsme na Putování do pekla byli poprvé a nadchlo nás to tam. Dcera je ještě malá, tak se trochu bála, ale osmiletý syn byl z čertů, se kterými si mohl na známé dětské písničky zatancovat, nadšený. A pochopitelně i z balíčku, který tam od Mikuláše dostali. Mně se zase líbilo, že si člověk mohl u ohně opéct třeba klobásu. V tajemném údolí řeky Sázavy mezi lesy a skalami mělo posezení u ohně za počínající tmy výbornou atmosféru. Letos se do mlýna určitě chystáme zase,“ nechala se slyšet Pavlína Prokešová ze Žďáru nad Sázavou.

Historie Šlakhamru

Osídlení oblasti je spojeno s řádem cisterciáků ze žďárského kláštera, kteří zde zakládali hospodářské provozy. Původně středověký hamr – mechanická kovárna, měl za úkol zpracovávat železnou rudu těženou v okolí. Zanikl v 17. století.

Mlýnský náhon byl poté využit pro obilní mlýn, který pracoval až do období druhé světové války. Posledními majiteli byla mlynářská rodina Brdíčků. V roce 2011 tam Technické muzeum v Brně otevřelo expozici věnovanou hamernictví, dřevařství a bydlení za posledních majitelů. Jádrem výstavy je plně funkční hamerské zařízení, získané z nářaďového hamru v Podhůří u Nepomuku, na kterém při speciálních akcích pracují kováři.

Hlavní turistická sezona v kulturní památce trvá od května do konce září. V tyto měsíce je areál otevřen veřejnosti denně kromě pondělí, a to vždy od devíti hodin ráno do poledne a poté od třinácti do sedmnácti hodin. V říjnu je expozice zájemcům k dispozici o víkendech a státních svátcích, pro větší skupiny pak i v jinou dobu, ovšem pouze po předchozí domluvě.