„Je pravda, že naše taneční a parkourové tábory bývají obsazené opravdu hodně rychle. Zájem je ale i o všeobecné tábory. Nabízíme je totiž po celé Vysočině - nejezdí k nám jen děti ze Žďáru,“ přiblížila Zdeňka Prokopová z příspěvkové organizace Active-středisko volného času.

Kapacita tábora činí sedmdesát dětí, které jezdí na základnu ve Skleném asi osm kilometrů od Žďáru. A tábor si chválí i rodiče. „Dcera byla ve Skleném už několikrát na tanečním táboře a vrátila se moc spokojená - s programem, prostředím i jídlem. A já jsem byla nadšená ze závěrečného vystoupení, které nám děti před odjezdem předvedly,“ svěřila se Helena Zelená Křížová z Rokytna.

Čápi z Nového Veselí se svými mláďaty.
Návrat čápa do Nového Veselí byl jen planý poplach

K největším táborům v regionu patří už léta ty v Zubří u Nového Města na Moravě, jež pořádá odborová organizace žďárské firmy Žďas. Děti do rozlehlého areálu u Zuberského rybníka míří ve třech čtrnáctidenních turnusech, takzvaných bězích, přičemž každý pojme na dvě stě táborníků.

„Poslední roky bývají plné všechny tři běhy. A letos už je třeba druhý běh téměř obsazený,“ sdělil Rostislav Dvořák, předseda odborové organizace Žďasu. Zatímco dřív mířili na tábor hlavně ratolesti zaměstnanců firmy, nyní podle něj tvoří větší část „přespolní“ z celé republiky. Do Zubří jezdí i malí táborníci, jejichž pobyt zprostředkovává Klub celiakie Brno. Mají tam totiž k dispozici bezlepkovou stravu.

„Jako malý jsem tam jezdil moc rád. Líbilo se mi, že tam bylo od každého něco – hrály se míčové hry, zkoušeli jsme něco z atletiky, učili se první pomoc či uzly, chodili na výlety, jezdili na loďkách a šlapadlech, koupali se. Hodně oblíbené byly diskotéky, táboráky, karnevaly a různé soutěže,“ zavzpomínal Pavel Ševčík ze Žďáru.

Dle Rostislava Dvořáka je program i nyní hodně pestrý, areál je ale navíc postupně zvelebován. Většina dětí pobývá v opravených chatkách, jen nejstarší hoši nocují ve stanech s podsadami.

Na pobyt v přírodě bez vymožeností moderní doby sázejí v táboře Maracaibo, jenž se letos koná od 14. do 27. července. V údolí řeky Bobrůvky poblíž Olešínek se do letního dobrodružství vrhají děti od první do deváté třídy, jež nocují ve stanech s podsadou. „Zakládáme si na tom, že je tábor bez elektřiny. Ta je dostupná jen přes dieselovou centrálu, kterou ale používáme pouze mezi vedoucími k tomu, abychom nabili telefony a byli dostupní pro rodiče, a dále na nabíjení fotoaparátů, díky nimž vzniká naše každoroční základna táborových fotek. Jedinou vymožeností moderní doby je tak naše tradiční promítání filmu,“ popsal za Maracaibo Petr Jůda.

Na křižovatce ulic Neumannova a Novoměstská přibudou odbočovací pruhy a přechod pro chodce.
Další dvě žďárské křižovatky čekají úpravy

Tábor má kapacitu šedesát dětí, pro něž je nachystán bohatý program. „Většinu dne tráví v rámci oddílu se svými vrstevníky. Navečer je vždy naplánována celotáborová hra. Tento harmonogram může narušit program související s daným tématem - v minulých letech šlo třeba o lety balónem, ohňovou, šermířkou či kouzelnickou show, ukázku práce hasičů a zdravotníků. V rámci programu tu máme i tradiční a netradiční olympiádu, noční hru, stezku odvahy, dvoudenní výlet s přespáním, boj o poklad a podobně,“ nastínil Petr Jůda s tím, že tábor je vždy nějak tematicky laděn.

Letos proběhne ve stylu čar a kouzel Harryho Pottera. Malí táborníci se sice mohou hlásit do konce června, ale hned zkraje dubna, deset dní po spuštění přihlášek, byly obsazeny už dvě třetiny kapacity tábora.

Rodiče, jejichž děti si ještě na delší pobyt netroufnou, mohou využít bohatou nabídku takzvaných příměstských táborů. Tam dítě dochází v podstatě jako do školy a užije si různorodou zábavu i bez nocování mimo domov. Dva pětidenní turnusy, jeden v červenci a jeden v srpnu, nabízelo například žďárské Rodinné centrum (RC) Srdíčko.

„Během jednoho dne jsme je měli obsazené, máme i hodně náhradníků,“ popsala Barbora Marinčová z RC Srdíčko. V rámci příměstského tábora má dvacítka dětí nachystány od osmi hodin ráno do tří odpoledne různorodé aktivity. Děti chodí například do bazénu, na dopravní hřiště či vycházky. V případě horšího počasí jsou jim k dispozici prostory Srdíčka, kde se věnují nejrůznějšímu tvoření a hrám.

Příměstské tábory nabízí také Active-středisko volného času. A i tam jdou místa „na dračku“. Účastníky tam v době od osmi ráno do čtyř hodin odpoledne čeká celá škála aktivit – od pěších vycházek po okolí, přes soutěže a tvůrčí činnosti v budovách Activu až po minimálně jeden delší výlet, například do westernového městečka nebo do ZOO.

Pod rozhlednu Rosička od sobotního rána mířily skupinky lidí.
Turisté se pod rozhlednou Rosička sejdou už posedmnácté

A jakou částku si rodiče, již své dítko chtějí vyslat na letní pobyt na Žďársku, musí připravit? Za pět dní příměstského tábora, kdy je zajištěn oběd a vyžití dětí, například v Srdíčku uhradí patnáct set korun, u Activu pak o tři stovky více. Dvoutýdenní pobyty se pohybují v cenách zhruba od tří do pěti tisíc korun.