„Akce se aktivně účastní přibližně dvacet dětí a okolo tří desítek dospělých. Větší účast je přihlížejících převážně obyvatel Polničky, kteří nás přijdou povzbudit," vysvětlil za pořadatele polničský místostarosta Luboš Zeman.

Vše kdysi začalo jako převážně pánská „slezina" štamgastů u místní hospody, kteří to někdy zkusili kolem hospody jen tak na botách, někdy na lyžích, někdy i s trakařem.

„Až v posledním přibližně desetiletí se jezdí, a to v případě, že je byť i minimální vrstva sněhu, na historických lyžích. A aby to bylo zajímavé i pro děti, tyto jezdí závodní okruh na klasických lyžích. Děti to berou jako skutečné lyžařské závody. K tomu jsme pro dospělé přidali i možnost startovat v originálních kostýmech, což většina účastníků ctí," připomněl Luboš Ze- man.

Jeden z nejkurióznějších převleků pamatují pořadatelé asi z roku 2004.

„Jeden z místních účastníků má na půdě kompletní zelenou uniformu někdejší Veřejné bezpečnosti se zásahovou bílou přilbou, štítem i bílým obuškem. Když se vracel odpoledne ke svému domovu, zastavoval před hospodou projíždějící auta, jichž na Silvestra naštěstí moc nejezdilo, a podával řidičům láhev rumu se slovy Dnes je silvestr, a kapka rumu je povolena. Dost jsem se pobavil tím, že někteří řidiči si ani neuvědomili, že má Policie ČR jiné uniformy, a odjížděli s pocitem, že se jednalo o skutečnou hlídku, a s údivem, že se smí pít dnes alkohol," připomněl Zeman.

A co když není sníh?

Žádný problém závod se změní v běh s trakařem a na něm sudem piva.

Pomyslný výstřel ze startovací pistole se ozve zítra v deset hodin dopoledne před restaurací Polnička u Šimáků.