„Návrh lavičky vyhotovil restaurátor, malíř a řezbář Karel Jelínek z Krásného. Lavička vychází z motivů sgrafit Karla Němce, a stejně tak barevnost byla laděna do Němcovy oblíbené cihlové barvy. Původně byly návrhy dva, lidé mohli na webových stránkách města hlasovat, který má být nakonec zvolen,“ přiblížila vznik nového posezení Alice Hradilová z Horáckého muzea.

Slavnostní odhalení lavičky uskutečnil autor návrhu Karel Jelínek spolu s truhlářem Miroslavem Šedým z Kadova, který posezení vyrobil. Dozoru nad správným provedením slavnostního aktu se ujal starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda. Ten také na přípitek přinesl pivo z místního pivovaru. „Letos slavíme nejen rok Karla Němce, ale je to také rok, kdy se v Novém Městě znovu začalo vařit pivo,“ vysvětlil volbu nápoje pro přípitek, který si vychutnali všichni přítomní, Michal Šmarda.

Snad žádný žďárský patriot si nenechal ujít příležitost zúčastnit se oslav tří set let od zahájení výstavby kostela svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře a pětadvaceti let, které uplynuly od jeho zapsání do seznamu UNESCO.
VIDEO: Na slavnostech nechyběli ani geniální stavitel Santini a opat Vejmluva

Malíř a grafik Karel Němec vtiskl Novému Městu na Moravě zcela novou, osobitou tvář. Nepřehlédnutelný a svým způsobem jedinečný je například kostel svaté Kunhuty na Vratislavově náměstí, který je vyzdobený umělcovými sgrafity. „Karel Němec se o Nové Město na Moravě zasloužil malinko jinak, něž různí velikáni jiných měst. Záleželo mu na tom, jak město vypadá. Veřejný prostor je něco, o čem se nyní často mluví, ale málokdo pro něj umí také něco udělat. Když se projdete po Novém Městě, tak vidíte mnoho míst, na nichž Karel Němec zanechal své stopy,“ poznamenal novoměstský starosta.