Vůně cukrové vaty a opékaného masa a změť hlasů pouťových vyvolávačů, hlasité hudby i křiku těch, kteří si dobrovolně přišli nechat řádně protřepat vnitřnosti, nasměrovala tisíce lidí ke žďárskému zimnímu stadionu. „Vytáhla mě sem vnoučata, jinak bych si možná ty davy a humbuk i nechala ujít. Ale je hezky, tak jsem si dala zmrzlinu a ten blázinec pro jednou přežiju," smála se Marie Klimešová ze Žďáru.

Žďárská svatojánská pouť je údajně druhá největší v České republice, a každoročně ji navštíví desetitisíce lidí. Ani letos to nebylo jinak - některé atrakce fungovaly už od úterka, a zvlášť děti si nechtěly nechat pouťovou zábavu ujít a s chutí se vozily na kolotočích, v autíčkách i na ponících. „Samozřejmě je to útok na peněženku, jako každý rok. Naštěstí to vypadá, že ceny se od loňska nezvedly. Tak patnáct set jsme už ale tady už utratili," spočítal narychlo jeden z tisíců návštěvníků Roman Pokorný. Na pouť přišel s manželkou a dvěma dětmi. „A to mě osobně na atrakce nikdo nedostane," usmál se.

O pouti se rychle točily nejenom kolotoče, ale i peníze, a rodičům tedy honba jejich ratolestí za pouťovými zážitky sem tam také „protáčela" oči. I když se sami spokojili jen s občerstvením, například za decilitr ledové tříště zaplatili 10 korun, za pivo necelých 40, porce gyrosu vyšla na 60 až 100 korun. Trdelník stál i 45 korun, zmrzlina podle velikosti 15 i 30 a jedna porce cukrové vaty na špejli také 30 korun.

Dovádění dětí na malých atrakcích vyšlo většinou asi na 30 korun, autíčko na autodromu na 50, s velikostí atrakcí pak úměrně stoupala i cena - od 50 do 150 korun. Další „nástrahy" a pokušení všeho druhu pak na příchozí „číhaly" v téměř stovce stánků, které nabízely snad vše - od klobás a perníkových srdcí přes další pochutiny a dárkové předměty až k plyšovým hračkám i oblečení.

Atrakcí se letos sešlo na žďárskéo pouti skoro devadesát. Zvlášť děti a mládež, která má v oblibě hlavně ty adrenalinové, si je naplno užívaly. „Na řetězáku se mi trochu motala hlava, ale špatně mi nebylo. Určitě vyzkouším ještě další atrakce, láká mě booster, tak snad to zvládnu," plánovala s úsměvem devatenáctiletá Veronika Dvořáková.

Hned několik lákadel přivezl do Žďáru provozovatel pouťových atrakcí Zdeněk Kučera. Které jsou nejoblíbenější? „I přes neustálé novinky se na špici stále drží tradiční centrifuga, která se těší velké oblibě u všech generací. Tato atrakce patří mezi první adrenalinové atrakce vůbec. Ta naše se dokonce pyšní titulem nejlepší centrifuga v České republice," řekl Zdeněk Kučera. Na vyhlášenou svatojánskou pouť jezdí již řadu let. Kromě známého kolotoče u zimního stadionu dovezl do města pod Zelenou horou i lavici, autodrom, twister nebo velkou houpací loď.