Do evidence ornitologů se tak těchto krkavcovitých ptáků letos dostalo oproti loňsku téměř dvojnásobek. Mnohá další kavčí mláďata navíc nebylo možné okroužkovat, jelikož se hnízda nacházela v nepřístupných prostorách za trámy v rozích střech. „Jsme velmi spokojení, takové číslo jsme skutečně nečekali,“ vyjádřil se k výsledku Jaromír Čejka ze Správy CHKO Žďárské vrchy. Kavka obecná totiž patří ke zvláště chráněným ptačím druhům.

V minulosti byly její početní stavy mnohem vyšší, kavka hnízdila v dutinách stromů. Se změnou hospodaření v lesích a úbytku doupných stromů ale postupně tito živočichové mířili do měst, kde dodnes obývají především vhodné půdy starších domů. „Kromě Žďáru nad Sázavou kavky hnízdí ještě například v Novém Městě na Moravě, Bystřici nad Pernštejnem nebo v Přibyslavi,“ uvedl Jaromír Čejka. I v těchto místech jim ale možnosti pro vyvedení potomků ubývají – domy se zateplují, vyměňují se střechy a s těmito úpravami také mizí otvory, jimiž se kavky dostávají do prostor, kde staví svá hnízda.

Fakt, že ochranáři letos okroužkovali kavčích mláďat výrazně více než loni, bohužel neznamená, že by populace těchto ptáků nějak výrazně rostla. „Z domů, ve kterých již po rekonstrukcích nemohou kavky hnízdit, se totiž páry koncentrují v budovách, kde to možné je. To by vysvětlovalo, proč jsme jich tam nalezli nyní tolik,“ dodal Jaromír Čejka.