Tento ptačí druh se živí ponejvíce semeny jehličnatých stromů, v případě Žďárských vrchů poskytuje křivce největší potravní nabídku smrkový porost. Vzhledem k tomu, že smrk kvete ve čtyř až šestiletém období, populace křivek se zvětšuje či zmenšuje v závislosti na potravě.

Pro mnohé je výskyt tohoto ptačího druhu překvapením, zvláště když se objeví u lidských příbytků. „Mami, mami, nějací ptáci nám ozobávají domeček," křičela pětiletá Šárka a ukazovala na stěnu pronajaté osamocené chalupy, na níž bylo usazeno hejno křivek. „Až jsme se toho lekli. Není to poprvé, co se ptáci na zdech domku objevili," potvrdila netradiční jev maminka holčičky Dana Kleczková, která se svou rodinou přijela strávit příjemné dny dovolené na Novoměstsko.

Pro tento úkaz mají orni- tologové poměrně jednoduché vysvětlení. „Mnohé starší objekty mají kamenice, které jsou spojeny vápnem a pískem. A křivky potřebují zneutralizovat svou potravu, k tomu používají písek a vápno z kamenic. Takže je možné je tam často zahlédnout," objasnil Jaromír Čejka.

Křivka obecná je stejně jako skorec vodní typický pták pro oblast Žďárských vrchů. „Oba tyto ptačí druhy patří mezi pěvce, ale každý z nich upřednostňuje úplně jiný biotop. Skorec žije na tekoucí vodě, křivka zase v lese. Ale jedno mají společné, jsou zvyklí na tvrdý život ve Žďárských vrších, na těžké zimní a předjarní podmínky, v nichž začínají hnízdit," vyjádřil se Jaromír Čejka.

Křivky obecné dokážou přizpůsobit těžkým podmínkám, v nichž žijí, i svá obydlí. „Tento ptačí druh hnízdí ve vrcholových partiích smrků, kde si velmi precizně staví poměrně silnostěnné hnízdo. To proto, aby byla vajíčka a mláďata chráněna proti chladu a mrazu," řekl ornitolog.