„Tak například nově jednáme s prodejcem utopenců, to nám přišlo jako zajímavé doplnění sortimentu, a o prázdninách bychom rády opět zajistily kromě farmářských produktů i prodej rukodělných výrobků. V té době chodí nejméně místních, protože jsou na dovolených, ale zase tehdy trhy navštěvují turisté,“ uvedla jedna z organizátorek farmářských trhů Kateřina Fialová.

Nově by mělo přibýt také čerstvé vepřové a hovězí maso, přičemž zatím se na žďárských farmářských trzích dalo zakoupit maso drůbeží. V létě by se na stáncích měly opět objevit borůvky, tedy za předpokladu, že se termín trhu setká s vhodným počasím a aktuální úrodou.

Sedmdesát procent prodejců jezdí do Žďáru pravidelně, případně se na jednotlivých trzích prostřídávají. Organizátorky si též vedou statistiku, z níž vyplývá řada zajímavostí. „Tak třeba, že se lidé naučili chodit na trhy už na osmou, kdy je největší výběr, zatímco dříve se začínali scházet až tak kolem půl desáté. Nejčastějšími návštěvníky jsou ženy a manželské páry ve věku 35 až 65 let. Zaznamenán je také loňský rekord v prodeji oblíbených kremrolí, které se vyprodaly za hodinu a devatenáct minut,“ přiblížila Kateřina Fialová.

Řemeslný trh. Ilustrační foto.
Náměstí ve Velkém Meziříčí přivítá řemeslný trh