Akce se konala v Radešínské Svratce na Novoměstsku po dvouleté odmlce a opět přilákala tisíce návštěvníků.
„Jezdíme sem už léta, děti si to tady vždycky užijí. Syn se vyřádí na výstavě traktorů, kombajnů a dalších zemědělských strojů, a dcera zase miluje zvířata. Krávy jsou tady totiž jak z reklamy - vymydlené, čisté a upravené,“ nechala se slyšet Jana Smolíková z Nového Města na Moravě.

Za dokonalým vzhledem účastnic kraví miss ale stojí nemalé úsilí chovatelů, již před soutěží musejí své svěřenkyně hodit řádně do gala. Kusy, které splňují potřebná kritéria, čeká hned několik procedur. „Musejí se několikrát umýt, aby srst byla čistá a lesklá. Důležité je také stříhání, které u jedné krávy zabere klidně čtyři hodiny skutečně pečlivé činnosti. No a samozřejmě je třeba hlídat zdravotní stav – aby bylo zvíře v pořádku a v pohodě,“ popsala Kristýna Dolenská z Farmy Příkrý Agrocentra Jizeran.

Areál někdejší léčebny nyní zeje prázdnotou.
O areál na Buchtově kopci se nyní přihlásili další zájemci

Před soutěží se ale chovatelé nevěnují jenom péči o vzhled reprezentantek, je potřeba krávy připravovat i na promenádu před porotou. „Denně je vyvedeme ze stáje, aby se prošly a učily se chodit v kruhu, zastavit, ideálně se i zařadit. Jsme tu se třemi kravami, takže jsme pracovali vždy se všemi naráz,“ přiblížila Kristýna Dolenská s tím, že trénovali dva týdny před výstavou, denně asi tři čtvrtě hodiny.

„Určitě ale není na škodu začít ještě dřív, klidně měsíc před soutěží,“ dodala chovatelka.

XIV. Národní výstava Den českého strakatého skotu.
Radešínská Svratka byla opět hlavním městem českého strakatého skotu