Adventní tradice, která vznikla v rakouských Alpách, je v České republice čím dál více populární. Hrůzu nahánějící představení ve Žďáře nad Sázavou si nenechaly ujít bez mála dva tisíce lidí. Vstupenky byly okamžitě vyprodány. O to, vidět na vlastní oči průvod krampus čertů, byl takový zájem, že se akce musela přesunout z původně plánovaného místa, kterým bylo hřiště za sokolovnou, do lokality, kde je možné soustředit větší počet diváků.

Publikace, která je dílem několika autorů, přináší mnohá nová odhalení.
Nový uličník prozradí, kde bydlelo nejznámější žďárské strašidlo

Ještě před samotným průvodem si mohli lidé vychutnat ohňovou show. Pak už na scénu nastoupili netrpělivě očekávaní alpští démoni. Dvacítku aktérů přivítali přítomní s nadšením, masky pekelníků byly doslova uměleckým dílem, neboť jde o precizně vyřezávané a ručně malované škrabošky doplněné pravými rohy.

Průvod čertů-krampusů uzavíral ohnivý vůz. Démonické bytosti se nezdržovaly pouze na vytyčené trase, občas se obrátily směrem k publiku a sem tam někoho i pěkně prohnaly. Objevilo se také pár slziček, protože představení si nenechaly ujít ani malé děti, na které byla tato podívaná přece jen chvílemi trochu moc. Na závěr se mohli lidé z publika s jednotlivými aktéry vyfotografovat, mnohé rodinné album tak bude bohatší o foto s alpským strašidlem.

Ilustrační foto.
Řidič nákladního auta nepřežil náraz do stromu u Račína

Krampus čerti nebyli na Vysočině naposledy. 1. prosince by se měli objevit znovu, tentokrát v Humpolci. A 16. prosince zase v Golčově Jeníkově.