„Apeluji na všechny obyvatele i návštěvníky Vysočiny, aby důsledně a uvědoměle dodržovali všechna hygienickou stanicí nařízená nebo doporučená opatření – nošení roušek, důslednou dezinfekci rukou, udržování dostatečné vzdálenosti v obchodech nebo na zastávkách, minimalizovali shromažďování v uzavřených objektech a podobně,“ vzkázal vysočinský hejtman Jiří Běhounek.

S preventivními opatřeními souhlasí hygienici. „Tato doporučení jsou rozumná. Pár nových případů se objevilo. Jejich začátek je spojený s Větrným Jeníkovem. Teď se objevily i v jihlavské firmě Bosch. Tam je to problém, protože tam za prací jezdí lidé z celé Vysočiny,“ poznamenal krajský hygienik Jiří Kos.

Firma zaměstnává čtyři tisíce lidí. „Ve firmě Bosch bylo do středečního odpoledne pět pozitivních případů. Může to zase ještě naskočit. Je tam velká koncentrace lidí,“ poznamenal hygienik.

Podle něj se také objevil jeden nový případ v sociálních službách v Jihlavě.

Lidé s pozitivním testem na koronavirus v sociálních službách ale podle Kosa nepředstavují velký problém, neboť se dají jednoduše izolovat. 

Jihlavský dopravní podnik předvedl nové autobusy včetně technických detailů.
Plyn má zelenou. Jihlavská MHD se novými autobusy loučí s naftou

Spolu se zhoršující se epidemiologickou situací v Kraji Vysočina obnovil krajský úřad povinnost zakrývání nosu a úst rouškami či jiným vhodným způsobem ve vnitřních prostorách úřadu. Toto nařízení platí od čtvrteční sedmé hodiny ranní. „Opatření se týká jak hlavní budovy úřadu na Žižkově ulici v Jihlavě, tak detašovaných pracovišť v ulicích Seifertova, Věžní nebo Žižkova 16. Povinnost nosit na pracovišti roušku platí zároveň pro všechny zaměstnance úřadu v situacích, kdy přicházejí do přímého kontaktu s klienty,“ informovala mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová.

Dále úřad doporučil veřejnosti vyřizovat maximum agendy směřující na krajský úřad nebo Kraj Vysočina elektronicky nebo telefonicky, schůzky si sjednávat na konkrétní hodinu a při fyzickém pohybu na úřadě dodržovat bezpečný odstup od ostatních, ideálně dva metry.

Zrekonstruovaný úsek mezi Větrným Jeníkovem a Humpolcem předtím, než sem stavební firma převede provoz.
Nejdelší opravovaný úsek D1 u Humpolce je testem nervů: zčásti už po novém