Stavy divokých prasat dlouhodobě vykazují vzrůstající tendenci. V souvislosti s tím, kromě rostoucích škod na zemědělských plodinách, stoupá i nebezpečí přenosu nákazy moru prasat na domácí chovy.

„Za spodní čelist uloveného selete do věku asi čtyř měsíců, které je největší zájem lovit, kraj vyplatí pět set korun a za spodní čelist selete do zhruba do sedmi měsíců tři sta padesát korun," uvedl jednatel Okresního mysliveckého spolku (OMS) ve Žďáře nad Sázavou Oldřich Sedlář. Podle jeho slov právě mladá zvěř páchá největší škody.

„Při dostatku potravy může sele do konce roku dosáhnout kolem čtyřiceti kilogramů a v tu dobu má také největší spotřebu, tedy udělá největší škodu. Co se týče předkládání preparovaných čelistí, u nás to není nic nového. Na Žďársku se to pro každoroční chovatelskou přehlídku provádí už nějakých pětadvacet let, protože když někdo napíše na papír, že ulovil tolik a tolik selat, je to jen těžko prokazatelné. Jejich výkup ze strany kraje je určitou motivací. Například v roce 2014 se u nás sebralo asi 120 čelistí selat, loni to už byly přes dvě stovky," přiblížil Sedlář.

V rozpočtu Kraje Vysočina na rok 2016 je k výplatě za dodané čelisti připraveno 450 tisíc korun, stejná částka bude vyhrazena v rozpočtu i pro příští rok.

Přemnožená černá zvěř zemědělcům ročně způsobí milionové škody. „V posledních letech lov černé zvěře neustále stoupá, podle údajů myslivecké statistiky bylo za rok 2015 v Kraji Vysočina uloveno více než dvanáct tisíc kusů prasat divokých," sdělil Petr Koukal z odboru životního prostředí a zemědělství krajského úřadu.