Košt bývá rozdělen do dvou sobotních odpolední. Komise, složené obvykle z majitelů pálenic z okolí a dalších pro věc zaujatých lidí, nejdříve hodnotí čistotu, chuť, vůni a další parametry, typické pro daný druh ovoce a pálenky. "Snažíme se o co nejobjektivnější hodnocení, máme přesná kritéria, každý vzorek posuzuje vždy několik komisařů a nejlepší postupují do užšího výběru, kde se na hodnocení podílíme všichni," popsal organizátor.

Půllitrové lahve se soutěžními vzorky mohou lidé nosit ještě v sobotu dopoledne buď majiteli kozlovské pálenice Karlu Eliášovi, nebo místostarostovi Jaromíru Plodkovi. "Vloni jsme měli třeba stopětadvacet vzorků, letos to bude kvůli špatné úrodě ovoce určitě méně. O to větší šance ale je získat cenný pohár a diplom," říká Plodek. Soutěží se v kategoriích dle druhu ovoce a poté se vybírá takzvaný šampion. Vzorky představují půl litru destilátu a neměly by být silnější než pětapadesát procent. Každá lahev by měla být označena jménem pěstitele, druhem ovoce a procentem alkoholu. Podrobnosti a kontakty na pořadatele lze najít na adrese www.kozlov.cz.

O další sobotě, letos to bude druhého dubna, se pak koná veřejná výstava pálenek, na níž jsou všechny vzorky i s hodnocením nabízeny k ochutnání. Pro výstavu je však již Kozlov malý a organizátoři ji přesunuli do sálu velkomeziříčské Hasičky. "Každý může přijít a ochutnat jakýkoli soutěžní vzorek včetně šampiona," uvedl Plodek s tím, že se oproti minulým rokům snaží veřejnou část koštu nabídnout jako zábavné odpoledne. Letos budou třeba hrát harmonikáři a k vidění bude i tanečnice. "Chceme lidem výstavu trochu zpříjemnit, ale hlavní je přátelská atmosféra s možností ochutnat to nejlepší, co může Vysočina a nejen ona, nabídnout," říká organizátor Plodek