Koná se tam totiž Kozlovský košt pálenek, a to znamená, že se na výstavě sejde několik desítek zkušených pěstitelů ovoce. Ti svedou boj o to, kdo na letošek připravil tu nejlepší pálenku. „Není vůbec jednoduché vypálit ten nejkvalitnější destilát, aby měl jiskru, vůni a chuť,“ uvedl starosta Kozlova Jaromír Plodek.

I zakládání kvasu má proto svá pravidla. Ovoce musí být přezrálé, čisté a do sudu rozdrcené. Kvasit má při stejné teplotě asi 15 až 20 stupňů. Kvas se má nechat dostatečně dlouho uležet, ne však příliš.

„K posouzení výsledných pálenek jsme si vymysleli soutěž. Ochutnala se moje, sousedova, potom i ta, co nám dal někdo jiný, a výstava byla na světě,“ připomněl Jaromír Plodek začátky Koštu.

Kozlovským se daří neustále zvyšovat prestiž výstavy. V roce 2004 bylo ke koštu dvacet osm vzorků, loni již dvaašedesát. Pěstitelé musejí své vzorky porotě odevzdat do 12. dubna. Pálenka smí mít pouze do pětapadesáti procent alkoholu. Výstava začíná 19. dubna ve společenské místnosti v areálu firmy J-Hyb v patnáct hodin.

Bližší informace:

1) Vystavovat může jen osoba ve věku 18 a více let.

2) Vzorky pálenek o obsahu 0,5 litr se podávají nejpozději do 12.dubna 2008 do 12.00 hodin u starosty obce pana J. Plodka (bytem nádraží – tel: 604 809 429) nebo v pálenici u pana K. Eliáše (tel:604 758 947)
Vzorky označte druhem ovoce, rokem výroby a procentem alkoholu, popř. uveďte místo pálení.

3) Přijímají se vzorky s procentem alkoholu maximálně do 55%.

4) Vystavovatel bude mít vstup na košt za poloviční cenu (40,-Kč)

5) Vítězné pořadí určí odborná komise – vyhlášení výsledků bude zveřejněno na veřejné výstavě pálenek.

6) Vítězové obdrží diplom a rovněž cenné poháry.