Poprvé se košt „ohnivé vody“ konal v roce 2005, tehdy ještě v prostorách obecního úřadu v Kozlově. Následně se přestěhoval do kozlovských státních statků a od roku 2010 se „zabydlel“ v hasičské zbrojnici ve Velkém Meziříčí. Rok co rok se na něm schází nejvíce vzorků slivovice, které čím dál úspěšněji šlape na paty calvados a hruškovice. „Slivovice míváme okolo padesáti vzorků, jablkovice tak třicet a hruškovice pětadvacet,“ upřesnil počty Jaromír Plodek.

Pálenky nemusí být přímo z místních zdrojů. „Soutěžící mohou přihlásit jakékoliv vzorky. Už jsme měli i z Rakouska nebo ze Slovenska. Nesmí to být ovšem pálenky průmyslové, ale z pěstitelských pálenic,“ připomenul Jaromír Plodek, který je nejen organizátorem, ale zároveň i soutěžícím a vystavovatelem.

„Vloni jsem měl přihlášených sedm vzorků. Protože bylo v loňském roce méně ovoce, což se podepsalo i na množství vyrobené pálenky, tak budu muset sáhnout do archivu a přihlásit nějaké starší vzorky. Věk pálenky není omezený, do soutěže mohou být zařazeny všechny ročníky. Pravdou ovšem je, že staré pálenky většinou moc nevyhrávají. Jsou sice chuťově jemné, ale hlavními kritérii v soutěži jsou vůně a chuť po ovoci. A archivní pálenky je ztrácejí, nejsou tak výrazné,“ vysvětlil Jaromír Plodek.

Před dvěma lety se k pálenkám přidaly i likéry. Ty mají v oblibě spíše příslušnice něžného pohlaví. „Měli jsme trochu problém sehnat porotu, která je bude ochutnávat. Muži moc zájem neměli, takže jsme dali dohromady dámskou komisi. Ale je v ní i jeden pán, kterému likéry sedí,“ prozradil Jaromír Plodek.

Přestože se traduje, že zvláště sladké ovocné likéry zaručí uživatelům následující den kvalitní kocovinu, komisi po degustaci hlava nebolívá. „Ochutnává se maximálně centilitr, většinou ani to ne. Likérů bývá do patnácti vzorků, takže členové komise vypijí nanejvýš decilitr a půl, což není moc. Navíc to zajídají chlebem a tvrdým sýrem a zapíjejí vodou. Žádný člen komise, ani ti, co hodnotí pálenky, neodchází v povznesené náladě,“ objasnil Jaromír Plodek. „Horší to bývá pak s návštěvníky veřejné výstavy, která následuje. Ti si mohou dát i čtyřicet vzorků, někteří je poctivě vypijí,“ dodal s úsměvem Jaromír Plodek.

Soutěžní vzorky pálenek a likérů mohou zájemci přinést hned na několik míst. Do Kozlova k hlavnímu organizátorovi či do tamní pěstitelské pálenice nebo do dalších pěstitelských pálenic – v Osové Bítýšce, v Lavičkách, Hlinném či ve Znětínku. „Všechny vzorky, které musejí být půllitrové, jsou pro hodnotící komisi anonymní. Komise je zná jen pod číslem. Počet vzorků není omezen, klidně mohou zájemci přinést pálenek více. Dokonce jsme už zaznamenali i rekord, jeden soutěžící přihlásil dvacet vzorků pálenek, bylo to asi před šesti lety,“ podotkl Jaromír Plodek.

Vzorky označené jménem, druhem ovoce, rokem výroby a procentem alkoholu lze odevzdávat až do 23. března. Výstava pro veřejnost se uskuteční 7. dubna v hasičské zbrojnici ve Velkém Meziříčí.