„O nové vyhlášce si myslím hrozné věci. Je to úřednická lumpárna," nebral si servítky Jiří Růžička, ředitel Rybářství Růžička, jež hospodaří na 170 hektarech rybníků, zvláště na Bohdalovsku. „Do teď nám byla vyplácena alespoň polovina náhrady ze skutečných ztrát, teď nedostaneme nic. Je to špatné. Stejně to za chvíli dopadne i s vydrami a bobry," dodal vzápětí Jiří Růžička.

Podle jeho názoru situaci ohledně kormoránů nezvládli ochranáři. Růžička prohlásil, že nejprve bylo ptáků málo, tak je zařadili na seznam zvláště chráněných. Když se pak ale přemnožili, je povoleno je střílet.

Na Žďársku se kormoráni velcí vyskytují při svém podzimním tahu, kdy migrují ze Skandinávie na jih. Na vodních plochách ve žďárském okrese se zdržují obvykle až do zamrznutí. Hlavní ztráty rybářům vznikají konzumací, predátoři denně spořádají minimálně půl kila ryb. Další škody se vytváří tím, že kormoráni stresují ryby, ženou je rybníkem a spoustu jen zraní. Šupináči potom na následky poranění uhynou.

„Přijde mi to samozřejmě nefér. Nějakou dobu jsou kormoráni chránění, přemnoží se, dělají škody, a my si s nimi potom máme poradit sami," podotkl Petr Kulhánek, vedoucí úseku rybářství a zemědělství společnosti Kinský Žďár. Tato společnost obhospodařuje kolem 750 hektarů rybníků na území okresů Žďár nad Sázavou, Havlíčkův Brod, Pelhřimov a Jihlava.

Ptáci dokážou způsobit dost vysoké újmy. Například v první i druhé polovině loňského roku přijal Kraj Vysočina od rybářů a majitelů chovných vodních ploch celkem třináct žádostí na odškodné. „Za loňský rok poskytl krajský úřad náhradu škody způsobenou kormorány velkými ve výši 1 149 417 korun," informovala Martina Kratochvílová z krajského odboru životního prostředí.

Třeba Kinský Žďár loni podle kraje obdržel kompenzaci ve výši 353 110 korun, Rybářství Růžička 185 301 korun nebo Velkostatek Podstatzká Velké Meziříčí částku 122 300 korun.

Ministerstvo životního prostředí připravilo vyhlášku, která kormorány velké vyškrtne ze seznamu zvláště chráněných druhů. Po vyřazení nemohou být poskytnuty náhrady škody na rybách. O odškodnění za řádění opeřenců je možné požádat nejdéle do 31. března 2013.

Změna vyhlášky ale neznamená, že by pták přestal být hájený. „Nadále bude požívat stejnou ochranu jako všechny ostatní běžné druhy ptáků v České republice i v celé Unii dle příslušných zákonů a směrnic. Pouze nebude na seznamu těch nejvíce ohrožených druhů, u kterých hrozí vyhynutí," vysvětlila Kratochvílová. Škodám způsobeným kormorány subjektům podnikajícím v rybářství by mělo být předcházeno odlovem a plašením, na to bude ovšem i nadále třeba povolení orgánu ochrany přírody.

Zařazení kormorána mezi zvláště chráněné druhy odrážel stav jeho populace na přelomu 80. a 90. let, kdy se na našem území vyskytoval pouze při jarním a podzimním tahu a nehnízdil zde téměř žádný pár.

-----------

Nová vyhláška

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa podepsal 6. listopadu 2012 vyhlášku, která omezí ochranu kormorána velkého. Vyhláška vstoupí v účinnost dne 1. dubna 2013. Po vyřazení ptáka ze seznamu zvláště chráněných druhů živočichů už nebudou jím způsobené škody na rybách subjektům podnikajícím v rybářství hrazeny. Na Žďársku se kormoráni velcí vyskytují při svém podzimním tahu, kdy migrují ze Skandinávie na jih, denně spořádají minimálně půl kila ryb.