Vycházková trasa provádí turisty zajímavými místy v okolí žďárského zámku a poutního kostela na Zelené hoře. Původní dřevěná stezka po letech dosloužila a ztrouchnivělé dřevo následně zničil přívalový déšť. Radnice stezku uzavřela a naplánovala opravu. Práce měly skončit v listopadu loňského roku. Nestalo se tak. „Při kontrolních dnech bylo stále jasnější, že stezku nestihnou. Už od července jsme upozorňovali, že stavba se prodlužuje,“ okomentoval prvotní problémy starosta města Martin Mrkos.

Ke zpřístupnění stezky nedošlo ani v prosinci. Stavba navíc vykazuje i řadu nedostatků s ohledem na kvalitu provedení. Za nedodržení termínu nyní firmě běží penále. „Smluvní pokuta za překročení termínu stavby činí necelých šest tisíc korun za den. Nikdo si nechce koupit výrobek, který je polofunkční nebo poškozený. Firma odvedla práci špatně a od toho se odvíjí i zpoždění. Času měli dost,“ shrnul Mrkos.

Sdružení Krajina chystá nové tůně pro žáby a čolky.
Nové tůně pro žáby a čolky: mají zachránit mizející obojživelníky na Novoměstsku

Vyjádření firmy Green Project k současné situaci se bohužel Deníku nepodařilo získat. Již dříve se ale firma vyjádřila ke skluzu. Dle zástupců firmy není zdržení v období covidu ničím zvláštním a slíbili dokončení v prosinci.

Velké nedostatky

Ani v průběhu ledna ale nebyla Konventská stezka dokončená a opravy stále pokračují. „Jsou tam velké nedostatky. Řada tesařských prací nebyla provedena kvalitně. Takže se musí udělat znovu a lépe. Chodíme na kontrolní dny a skutečně firmě nedáme nic zadarmo. V současné době probíhají dodělávky. Jedná se o dotahování řemeslně špatně odvedených částí. Jdeme fošnu po fošně, prkno po prkně a kontrolujeme, zda je vše tak, jak ukládá projektová dokumentace,“ popsal současnou situaci žďárský starosta.

Lidé ve Žďáře si z nedodělávek hlavu nedělají. Stezku si otevřeli sami a hlavně o víkendech je zde plno. „Chodíme tam na procházky, ale nevěděla jsem, že stezka ještě není dokončená,“ pokrčila rameny Nela Sobotková ze Žďáru. Někteří z místních si ale rizika uvědomují. „Z hlediska bezpečnosti je tam dost problematických míst. Na první pohled ale vypadá hezky. Snad vydrží déle, než ta původní,“ doufá Miloš Černý.

Lyžaře na sjezdovce na Harusáku neodradilo ani proměnlivé počasí.
Sníh kam jen oko dohlédne. Harusák zaplnily davy lyžařů. Podívejte se

O nepovolených návštěvách ví i město a prosí veřejnost o trpělivost. „Byť tam lidé chodí na vlastní nebezpečí, a tedy i nelegálně, stezka dokončená není. Hotová bude až v momentě, kdy bude bez závad,“ zdůraznil Mrkos.