Typy chyb se podle hygieniků každým rokem opakují. „Často se týkají nedodržování hygienických podmínek při zajištění stravování. Ve třech případech jsme letos nařídili likvidaci zdravotně závadných pokrmů a surovin. Často provozovatelé chybují také ve vedení zdravotní dokumentace jak dětí, tak ostatních osob v táboře,“ popsala Kamila Hodačová, ředitelka Odboru hygieny dětí a mladistvých Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina.
Letos hygiena nevydala na Vysočině žádný zákaz konání tábora či podobné akce, řešila tři případy výskytu střevních a žaludečních potíží u účastníků akcí. „Zjistili jsme, že onemocnění byla virového původu, byla přijata protiepidemická opatření. Neproběhla žádná evakuace z důvodu například povodní či jiných mimořádných událostí,“ doplnila informaci mluvčí hygieny Jana Böhmová.

Hygienici také uvedli, že co se týče ubytování dětí, evidují čím dál méně problémů. „Letošní závady se týkaly například toho, že nebyla horní lůžka patrových paland opatřena nepropustnou podložkou pod matrací proti protečení, či některé matrace nebyly povlečeny vyměnitelným prostěradlem, s použitým prádlem nebylo nakládáno odpovídajícím způsobem, případně byl mezi lůžky dětí příliš malý prostor,“ dodala ještě Hodačová s tím, že za zjištěné závady hygiena provozovatelům táborů udělila sankce.