Na Jihlavsku zkontrolovali stravovací zařízení hned u tří sjezdovek. „V jednom případě jsme odhalili, že vratné nádobí nebylo udržováno v čistotě, nebylo dobře umyté, případně vyleštěné. Na kávových šálcích a miskách byly například zaschlé kávové skvrny a drobečky. Plocha, na které stál kotlík s polévkou, byla špinavá. V zásobníku na příbory i kotlíku byla zaschlá tekutina a drobky. Provozovateli byla udělena bloková pokuta,“ popsala Pavla Musilová z jihlavského oddělení hygieny.

Chřipková epidemie na Vysočině ve čtvrtém týdnu. Foto: ČTK
Chřipková epidemie na Vysočině sílí. Žďársko hlásí nejvíce případů

Také na Žďársku zkontrolovali tři prodejce. Většinou se jednalo o drobné přestupky, které se podařilo obratem odstranit a hygienici je vyřešili domluvou. V jednom případě však sáhli i k sankci. „V místě prodeje pokrmů a nápojů nebyla viditelně zpřístupněna informace o přítomnosti látek způsobujících alergie, i když podávané pokrmy alergeny obsahovaly,“ vysvětlila hygienička Jana Krupková.

Na Pelhřimovsku zkontrolovali jedno bistro, poskytující občerstvení pro lyžaře. Tam chyběl teploměr v chladícím zařízení. Chybu ale obratem napravili. Na Brodsku navštívili dvě provozovny. V jednom občerstvení neprodávali a druh bylo bez problémů.

Hygienici zjišťovali dodržování provozní hygieny, osobní hygieny obsluhujícího personálu, způsob nakládání s potravinami a vydávání hotových pokrmů a nápojů i plnění informační povinnosti provozovatelů. Bylo také kontrolováno používání jednorázových obalů na nápoje bez obsahu zakázaných plastů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vysočina Arena je připravená na mistrovství světa v biatlonu. Podívejte se

Zdroj: Deník/Jiří Kašpárek