Za zpožděním byly personální problémy dodavatelské firmy Green Project, ta bude muset zaplatit pokutu v celkové výši přes šest set tisíc korun. „Podobné věci nehodláme tolerovat a když už jsme nemohli stezku dát včas do užívání lidem, město alespoň ušetří,” uvedl žďárský starosta Martin Mrkos. Oprava byla původně vyčíslená na více než pět milionů a městu se podařilo získat evropské dotace.

Současná podoba přední části Konventské stezky.
Konventská stezka ve Žďáře stále čeká na dokončení, firmě běží penále

Naučná stezka, která vede okolo Konventskéo rybníka a lidé jí tak říkají Konventská, je v provozu od roku 2011. Lidé tam chodí celoročně. Šet let po svém otevření už ale nebyla zcela bezpečná, v chodníku ze smrkového dřeva začala chybět prkna. „Dříve jsem tam chodívala na procházku i večer, ale teď mám strach, abych si v šeru nevyvrkla chodník. Nebezpečné jsou i větve, které v některých místech zasahují do cesty,“ popsala tehdy Simona Vlčková ze Žďáru nad Sázavou.

Žďárská radnice začala o generální opravě hovořit už v roce 2017, o necelé tři roky později byla už naučná stezka kvůli stavu uzavřená, lidé na ní ale vstupovali dále. Nyní už na ni mohou za poznáním rostlin i živočichů přírodní památky Louky u Černého lesa bez jakéhokoliv rizika. „Chodníky a další prvky jsou nově vyrobené z odolného dubového a modřínového dřeva s ekologicky šetrnou impregnací,“ uzavřela mluvčí radnice Blanka Sobolová.

Velikonoční jarmark v Křižanově.
Křižanov si užil Velikonoce s předstihem. Podívejte, co nabídl jarmark

Stezka měří dva tisíce šest set metrů, má na své trase pět zastavení, dvě odpočinkové místa, mobiliář a deset informačních panelů.