Během letních měsíců je riziko zdravotních komplikací a úrazů vysoké. „Při vysokých teplotách nezapomínejte na dostatečný pitný režim, nepobývejte dlouho na přímém slunci a vyvarujte se zvýšené fyzické zátěže, pokud je to možné. Velký pozor dávejte při pobytu u vody – nepřeceňujte své síly a plavecké schopnosti a nikdy neskákejte do neznámých míst. Pokud se vydáte na projížďku na kole, zvažte použití helmy,“ radí mluvčí krajských záchranářů Petr Janáček.

Nová Ves u Nového Města na Moravě se nachází na Žďársku.
Nejdelší název dělá problémy: Nové Vsi u Nového Města na Moravě nestačí kolonky

Záchranáři z Vysočiny mají za sebou náročný tropický víkend, kdy absolvovali více než čtyři sta výjezdů. Od pátku do neděle zasahovali krajští záchranáři u dvou desítek případů kolapsových stavů. Nejvíce pacientů postižených kolapsy bylo ve starším či seniorském věku, nicméně ani mladší ročníky nebyly výjimkou. Mnohem vyšší byl také výskyt dalších obtíží, které mají souvislost s vedry. Několik desítek výjezdů tvořily dušnosti, bolesti na hrudi, vysoký krevní tlak či cévní mozkové příhody.

Během uplynulého víkendu ošetřili také velké množství pacientů, kteří se zranili v souvislosti s letními volnočasovými aktivitami. „V sobotu bylo takových výjezdů kolem třiceti. Mnohdy šlo o velmi vážná zranění, která si vyžádala nejen výjezd pozemních posádek, ale také vzlet vrtulníku letecké záchranné služby,“ informoval Petr Janáček.