Moravecké Pavlovice s šestatřiceti obyvateli nemají ani vlastní prodejnu. Projíždím vesničkou ponořenou do ticha, nikde ani živáčka. „Zajeďte si do Habří, to je místní část Moraveckých Pavlovic. Tam vám určitě někdo otevře a popovídá si s vámi,“ posílá mě na další adresu místostarostka Marie Buchtová, která je, stejně jako mnoho dalších, taktéž velkou fanynkou současného prezidenta.

Obracím auto a mířím o osm kilometrů dál, do Habří. Vesničku znám a tak vím, že se v zimě nemohu po zledovatělé silnici pouštět nikam daleko. Místní komunikace končí pod kopcem u řeky a zpáteční cesta vzhůru by nemusela dobře dopadnout. Zvoním tedy u první chalupy, otevírá mi Ludmila Zelená, která okamžitě souhlasí s krátkým rozhovorem.

Račice jsou malá obec na Novoměstsku, kde žijí čtyři desítky obyvatel.
Jiřímu Drahošovi dám hlas i ve druhém kole, míní Ladislava z Račic

„Koho jiného by lidé měli mít rádi, když ne Zemana? Je to náš člověk. Je lidový. Mně byl sympatický hned od začátku. A když pak začal jezdit po republice s autobusem Zemákem, tak jsem za ním schválně dojela do Nového Města na Moravě, abych si jej poslechla. Tam jsem také od něj dostala podepsanou fotografii,“ usmívá se Ludmila Zelená a loví ze šuplíku zmíněný snímek. „Moc mu to tam sluší,“ dodává.

Podobný názor na současného prezidenta má prý i většina známých, s nimiž se stýká. „Nikomu neříkám, že by neměl volit někoho jiného, ať si každý volí, koho chce. Ale velká část lidí v mém okolí má stejný názor jako já. Hrozně mi vadí, když v rádiu nebo v televizi slyším, když tam někdo tvrdí, že Zemana volí lidé jen z malých obcí a s nízkým vzděláním. To mi přijde jako urážka, Miloš Zeman by něco podobného nikdy neřekl,“ stěžuje si Ludmila Zelená.

Ani občasné prezidentovy neslušné výroky nejsou podle ní na závadu. „Sem tam mu něco ulítne, tak jako každému. Ale to k tomu patří. Nevidím na tom vůbec nic špatného. Mně na něm vůbec nic nevadí, je to člověk, jako každý druhý, má své klady i zápory. A také se mi líbí, že dlouhou dobu žil v Novém Veselí jako obyčejný důchodce. Bez nějakých velkých nároků,“ popisuje Zemanovy klady jeho volička a velká fanynka.

„Ještě bych chtěla připomenout, že je úžasné, že Miloš Zeman říká své projevy zpaměti. Dokáže mluvit hodinu dvě a nepotřebuje žádné poznámky. Všechno si pamatuje – data, jména, prostě všechno,“ doplňuje další z prezidentových plusů, který ji při prezidentských volbách ovlivnil, Ludmila Zelená.

První kolo prezidentské volby v Proseči u Humpolce.
Jsou tu nejjednodušší volby s netrpělivě očekávaným výsledkem

Obyvatelé Moraveckých Pavlovic a Habří se rok co rok scházejí na sousedském posezení, kterému ještě předchází společný pochod do jedné z obou obcí. Tak mi to alespoň vypráví Marie Buchtová. „Každý rok chodíváme v květnu, vloni jsme ale poprvé šli i na Silvestra. Společně si povídáme o všem možném a tentokrát přišly na přetřes i prezidentské volby. A všichni jsme se shodli, že budeme volit Zemana,“ vzpomíná na společné setkání místostarostka Moraveckých Pavlovic.