„Kniha nese název Zahraniční armáda 1939-1945 (místo narození: politický okres Nové Město na Moravě). Vyšla u příležitosti pětasedmdesátého výročí vítězství v druhé světové válce,“ informoval Karel Černý z nakladatelství Tváře.

Ilustrační foto.
Zpevnili turistické stezky. Po nutné těžbě v lesích u Nového Města

V publikací se objevují příběhy čtyřiapadesáti vojáků československé zahraniční armády. „Jsou to rodáci z třiatřiceti obcí tehdejšího Novoměstska, Bystřicka a Žďárska, kteří se aktivně zapojili do bojů na frontách druhé světové války. Knihu jsme vydali ve spolupráci s Vojenským historickým ústavem Praha,“ řekl Černý.

Generál letectva Alois Kubita

Téměř dvousetstránková publikace s texty a doprovodnými dobovými fotografiemi vyšla z pera vojenského historika Jiřího Plachého. „Někteří z vojáků, jež jsou v publikaci zmíněni, pocházeli z velmi prostých poměrů. Po válce svlékli uniformu a vrátili se ke svému řemeslu. Ale je tam také zmíněna osobnost pozdějšího generála letectva a ředitele Československých aerolinií Aloise Kubity. Kniha představuje příběhy lidí všech možných profesí. Jejich osudy jsou velmi pestré a jedinečné,“ popsal Jiří Plachý.

Ilustrační fotografie.
Ošizení důchodci? Ti na Vysočině dostávají méně peněz

Publikace vznikla v poměrně krátkém čas. „Intenzivně jsem na ní pracoval dva měsíce. I když už před tím jsem dělal archivní výzkum, který samotnému psaní předcházel,“ nechal se slyšet vojenský historik.

Válečné osudy

Právě archivní záznamy poskytly veškeré informace pro vznik budoucí knihy. „Přiznám se, že jsem nepátral po rodinných vazbách vojáků, ale pouze po jejich válečných osudech. Hlavně po jejich životě ve druhé světové válce nebo krátce před ní či po ní. Až na několik výjimek šlo o obyčejné lidi, jejichž životy nabraly dynamiku až ve chvíli, kdy oblékli vojenskou uniformu,“ prozradil Plachý.

Mnohdy pozapomenuté příběhy vojáků ze Žďárska, Bystřicka a Novoměstska občas překvapily i samotného autora. „Zaujalo mě, že na tak malém území, jako byl tehdejší politický okres Nové Město na Moravě, se našli lidé, kteří skutečně bojovali na všech frontách. Kniha popisuje dějiny zahraničního odboje a ke každé kapitole je připojen životopis rodáka ze Žďárska. U žádné z kapitol nechybí jeden zajímavý osud,“ potvrdil autor.

Výhled z věže kostela svatého Mikuláše ve Velkém Meziříčí
Oslavy konce války: pietní akt v Meziříčí bude bez lidí, zazní aspoň zvony