„Šli jsme ve svátek na výlet na Rosičku a dcerka měla přisátá čtyři klíšťata, manžel dvě," prohlásila Jana Ondráčková ze Žďáru nad Sázavou. To koresponduje s aktuální výstrahou Českého hydrometeorologického ústavu. Ten ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem vydává předpověď aktivity klíšťat. Až do konce tohoto týdne platí stupeň číslo 9 z desetistupňové řady, což je nejvyšší riziko. „Čím vyšší je stupeň aktivity, tím větší je riziko napadení člověka i zvířete klíštětem, a je-li infikováno, i pravděpodobnost nakažení klíšťovou encefalitidou či lymeskou boreliózou," uvádí web Českého hydrometeorologického ústavu.

Chůze po cestách

Stupeň rizika 1 a 2 zahrnuje občasnou kontrolu oděvu při pobytu v přírodě a prohlídku těla po návratu. Při trojce a čtyřce je vhodné použít repelent a nesedat si a nelehat v porostech.

Středně velké riziko je vyjádřeno stupni 5 a 6. Při nich se nedoporučuje vstupovat do křovin. Stupeň sedm a osm vyžaduje opatrnost i u vodních toků a prohlídku těla ihned po návratu z přírody.

Při nejvyšším riziku stupních 9 a 10 se doporučuje ve volné přírodě pohybovat se výhradně po zpevněných cestách.

Žďárský okres patří k oblastem s hojným výskytem infikovaných klíšťat. „Přírodní ohniska výskytu klíšťat infikovaných encefalitidou jsou na Bystřicku podél řeky Svratky a v okolí přehrady ve Víru směrem na Brněnsko a na Velkomeziříčsku kolem Oslavy a Balinky," uvedla vedoucí epidemiologie územního pracoviště Krajské hygienické stanice ve Žďáře nad Sázavou Renée Mašová.

Proti klíšťové encefalitidě existuje účinné očkování, proti borelióze dosud nikoliv, ačkoliv i toto onemocnění může člověku způsobit trvalé zdravotní následky, někdy i invaliditu. Klíšťata promořená borreliemi se navíc nacházejí všude, například i v městských parcích.