Prostřednictvím spolku uměleckého vzdělávání ART nabízí vzdělávání pro děti i dospělé vedené profesionálními lektory. „Vzdělávací kurzy jsou vypsány pro zájemce ve třinácti kolektivních a jedenácti individuálních tematických oblastech," upřesnila ředitelka ZUŠ v Bystřici nad Pernštejnem Milada Krásenská.

Pro rodiče s dětmi od tří let věku je například určen kurz s názvem Hudební hodinky pro děti a maminky či Motivační výtvarné kurzy pro rodiče s dětmi. Pro starší žáky a dospělé se zájmem o fenomén elektroniky v hudbě je určen kurz Elektronický zvuk – od všednosti k fascinaci. „V něm se zájemci naučí základní principy a disciplíny elektronické tvorby zvuku. Pozornost bude věnována také kulturnímu pozadí elektronické hudby, živým ukázkám a zvukovým experimentům. Pro počítačové nadšence bude otevřen kurz nazvaný Hudba a počítač. Naučí se pracovat s hudebními programy, které jsou neocenitelnými pomocníky pro každého muzikanta v 21. století," vysvětlila Krásenská.

Zajímavostí je myslivecké troubení, které vychází vstříc činnosti mysliveckých sdružení a spolků. V kurzu se zájemci od šesti let věku naučí hrát na borlici a další hudební nástroje spojené s myslivostí.

„Výjimečným je také kurz muzikoterapie. Je to metoda vhodná pro zdravé lidi, kteří vědomě hledají kompenzaci jednostranného života ve svém náročném povolání. Hodí se i pro ty, kteří bojují s chronickou nemocí, ať tělesnou, nebo duševní. Léčebná síla hudby je důležitá také pro děti, které jsou ve svém vývoji handicapované nebo trpí poruchami učení a chování. Prostřednictvím radosti z hudby mohou najít nové vývojové kroky," dodala ředitelka.