Žďár má už na kompletní rekonstrukci kina zpracovanou detailní studii, která řeší přebudování celého interiéru – od zastaralé a problematické elektroinstalace přes sociální zařízení, topení či vzduchotechniku po bezbariérovost či využití prostoru. Radní teď budou řešit, jestli kino opravit naráz, nebo po částech.

„Zda to bude v plném rozsahu studie, ještě nevíme. Nyní je třeba zpracovat projektovou dokumentaci, aby odpovídala minimálně výhledu na rok až dva, tedy 2017, 2018. Konkrétní částkou se budeme zabývat v akčním rozpočtovém plánu na roky 2017 až 2020," uvedl Josef Klement.

Na projektovou dokumentaci, která má zadání přestavby specifikovat, radnice letos vyčlenila šest set tisíc korun. Kdyby chtělo město úpravy provést celkově tak, jak je navrhuje schválená studie, muselo by na rekonstrukci sehnat kolem pětadvaceti milionů korun, a to pouze z vlastní kasy. „Hlídáme si dotační tituly, jsme v kontaktu s ministerstvem kultury, nicméně to teď vypadá tak, že na vnitřní rekonstrukci kina nenajdeme nic, co by nám v tom mohlo pomoci. Nyní tedy počítáme s tím, že částku, ke které se dostaneme, bude město platit ze svého rozpočtu," doplnil místostarosta.

Chod žďárského kina zajišťuje od podzimu 2014 příspěvková organizace Kultura Žďár, radnice ale na jeho fungování přispívala i předtím, když ho pronajímala soukromníkovi.

Po změně provozovatele pracovníci Kultury Žďár kino zútulnili menšími úpravami, na které měli možnosti a prostředky, s pomocí nového dramaturga Aleše Hrbka přepracovali program. Žďárané změny uvítali a do kina jich začalo chodit stále více.

Pokud by se radní odhodlali přestavět kino najednou, stálo by to naráz hodně peněz, podle Klementa je ale významnější, že kino by se muselo asi na rok zavřít. „Můj názor je, že delší odstávka kina by mohla té návštěvnosti uškodit. Rozhodně nezastíráme, že celková oprava by byla velmi nákladná, ale hlavně nechceme zase ztratit diváky. Proto řešíme, jak projektovou dokumentaci zadat, aby ta roční pomlka nenastala a opravy se stihly rychle a efektivně," sdělil Klement.

Jednorázovou přestavbu kina by uvítali pracovníci Kultury Žďár. „Stejně tam na sebe nutné úpravy navazují, souvisí jedna s druhou. Jistě, bylo by to nákladné, ale kino funguje už víc než padesát let. Opravy tedy potřebuje, hlavně elektroinstalace, s níž už dřív byly už problémy. Ano, muselo by se na čas zavřít, ale potom bychom otevřeli hezké moderní kino, kde by se zas léta nemuselo nic zásadně předělávat," řekla Marcela Lorencová, ředitelka Kultury Žďár.

„A o diváky bych se nebála. Nás moc těší, že do kina chodí a líbí se jim, co tam v rámci omezených možností děláme. Myslím si, že i kdybychom na rok zavřeli, návštěvníci se zase vrátí a bude se jim tam líbit ještě víc," dodala Lorencová.

Elektroinstalace v kině Vysočina prošla loni v létě dílčí opravou a revizí. „Revize je platná do příštího roku," informoval Jaroslav Kadlec, vedoucí komunálního odboru.