Alena Zápotočná z Havlíčkova Brodu má jasno. Škrtne vejce pro koledníky. „Na stůl dáme jen pár obarvených vajíček pro parádu. Velcí koledníci dostanou štamprličku, malí čokoládu, kterou jsem už nakoupila v akci ze supermarketu,“ prohlásila Alena Zápotočná. Mazance a velikonočního beránka ale bez vajec neupeče, a tak už teď obchází obchody, porovnává ceny a studuje akční letáky.

Neobjevené turistické cíle. Moravské Budějovice.
Neobjevené skvosty Vysočiny. Pro jaké památky lidé v kraji hlasovali?

Kdo touží po mazanci upečeném z vajec z domácího chovu rychle zjistí, že to není vůbec jednoduché. Farmářů a zemědělců, kteří se specializují na prodej takových vajec je v republice minimum. „Chovy nosnic ohrožuje ptačí chřipka. Než slepice vyroste, a je schopná vejce snášet, spotřebuje množství krmení. Kuřatům musíte topit a svítit. Takže cena vajec musí odpovídat, aby se chov vyplatil. Proto jsem omezil chov a ani mě nenapadne, abych vejce prodával a hádal se o cenu,“ vysvětlil chovatel Petr Bašta z Havlíčkobrodska.

Zákazník za nákupem vajec ze dvora musí jet většinou desítky kilometrů. Bez předchozího objednání mu hrozí, že pojede domů s prázdnou. Vejce za čtyři koruny nabízí soukromý prodejce Jaromír Pecen Na Ostrově v Havlíčkově Brodě. Aktuálně má ale vyprodáno. Další dodávky bude mít nejdřív za týden.

Ceny vajec ke 29. březnu (jen do vyprodání zásob):

Jaromír Pecen - Na Ostrově Havlíčkův Brod - 4 koruny kus
Kyselovic vajíčka - Přestavlky - 5 až 8 korun kus
Hejkal Havlíčkův Brod - vejce velikost M a L 58,90 koruny za deset kusů
Penny Market Havlíčkův Brod - vejce deset kusů velikost M 44,90 koruny
Tesco Chotěboř - vejce čerstvá M 30 kusů za 118,90 koruny
Billa - nabízí v aktuálním letáku nejlevnější vejce kus za 4,29 koruny, v Havlíčkově Brodě byla k dostání jen podestýlková vejce za 7 korun za kus.

Vejce prodává také farmářka Věra Kyselová z Přestavlk na Chrudimsku. Jezdí k ní zákazníci z celé republiky. „Máme vajíčka sice každý den čerstvá, ale zájem je obrovský. Doporučuji objednat předem,“ konstatovala farmářka.

Komu se nechce za nákupem domácích vajec cestovat, může zajít do nejbližšího obchodu nebo supermarketu. V současné době se dají vejce pořídit za akční ceny, ale jen po omezenou dobu do vyprodání zásob. Obchodní řetězec Coop inzeruje vejce Schubert z podestýlového chovu velikosti S v ceně 99,90 koruny za třicet kusů. V Albertu zákazník zaplatí za deset kusů čerstvých vajec velikosti M 39,90 koruny. V Penny chtějí za deset kusů vajec velikosti M 44,90 koruny.

Milan Veselský z Havlíčkova Brodu se chystá na velký velikonoční nákup do Polska, kde jak zjistil, jsou potraviny daleko levnější než u nás, o vejcích nemluvě. „V Polsku jsou mnohem větší chovy drůbeže. Mají tam vyšší národní dotace, nižší daň a největší rozdíl je zřejmě v energiích. I po zastropování je cena elektřiny v Česku jedna z nejvyšších v Evropské unii,“ vysvětlil důvody levných polských vajec tajemník Zemědělského svazu Vladimír Pícha.