A kdo přišel v převleku, klouzal se po umělém sněhu zadarmo. Upravený svah tedy brázdili například berušky, draci, smrtky, čarodějové a dokonce i jeden kůň, který se na lyžích musel cítit nejlépe, protože kvůli nekonečné hudební smyčce „Když se zamiluje kůň" měl na svahu každý chuť cválat.

Na svahu mezi dětmi i dospělými provětral lyže také dvaapůlletý krokodýlek, jinak Teodor Patka z Uherského Brodu. Jeho živočišnou masku mu pomáhal vyrobit bratr. On i další maskovaní příznivci se během odpoledne utkali v několika soutěžích. Ovšem na otázku, zda se mu na závodech líbilo, Teodor překvapil svým rozhodným: „Ne!" „Asi jsme ho po obědě vzbudili moc brzo, takže je náš krokodýl trochu rozmrzelý. Ani se mu nechtělo závodit," smála se jeho máma.

Na Harusově kopci zimní sezona finišuje. Po karnevalu pojede vlek ještě v omezeném provozu, ale jestli vydrží až do dalšího víkendu, není jisté.

Loučí se i jinde

Karnevaly na lyžích, Waterfly, zlevněné jízdné nebo lyžování zdarma. To jsou některé z lákadel, kterými se jednotlivé ski areály na Žďársku snaží na své svahy přilákat poslední lyžaře. Konec zimní sezony totiž klepe na dveře opravdu všude.

Rozloučit se se zimou stihnou také lyžaři na svahu velkomeziříčského Fajtova kopce. Tam se jezdí dle obvyklé provozní doby, servis má provoz omezený.

„V neděli 24. března pořádáme tradiční lyžování v maskách a jízdu na lyžích po vodní hladině. Vítěz dostane půllitr rumu, na zahřátí," usmíval se správce meziříčské sjezdovky Jiří Pálka.

Ochlazení minulý týden pomohlo udržet sníh rovněž v novoměstské Vysočina areně. Ta je už poslední baštou běžkařů, stadion je v týdnu přístupný bez omezení a tratě zůstávají stále v solidním stavu.