Krajská stranická buňka nejdříve odmítla lídra z posledních voleb, Jaroslava Faltýnka. Ten se bude usilovat o hlasy voličů v Olomouckém kraji, i když původně měl zůstat jedničkou na Vysočině. „Vůle krajského sněmu byla jiná. Byl obviněn v kauzách, které mu nakonec nebyly prokázány, a i když jsme se mu několikrát snažili dát příležitost, v žádném vysočinském regionu nominaci na lídra nedostal,“ vysvětlil šéf jihlavské oblastní organizace Zdeněk Faltus.

Krajský volební sněm navrhl na první místo kandidátky náměstka hejtmana Kraje Vysočina Martina Kuklu. Doprovázet ho měli právě Faltus, a místostarostka Žďáru nad Sázavou Ludmila Řezníčková.

Podle politologa Petra Šmergla udělala tímto krokem vysočinská buňka hnutí ANO zajímavou sebereflexi. „Lídra bez vztahu k danému regionu už by mnoho voličů nejspíše nezkouslo, zvláště pak po četných excesech, se kterými je Faltýnek spojený. Asi právě proto jej vysočinští členové jako opětovného prvního muže odmítli,“ dodal.

Volby, ilustrační foto.
Kandidáti do voleb na Vysočině: tahanice v ANO, ale i nová lídryně Pirátů

Do věci se ale vložil celostátní volební výbor, který podobu kandidátky změnil. Kuklu nahradil bývalým ředitelem profesionálních hasičů Drahoslavem Rybou. Na místo druhé se posunula poslankyně a krajská předsedkyně hnutí Monika Oborná. Následoval další poslanec Josef Kott.

Nikdo z nich na původní kandidátce nebyl, a tak se vysočinská základna ozvala. „Členská základna si váží nominace Drahoslava Ryby. Naopak velké rozčarování budí nominace Moniky Oborné. Ta veřejně během krajského sněmu prohlásila, že o nominaci nemá zájem,“ uvedl Faltus.

Krajský sněm původně Oborné nabídl čtvrtou pozici na kandidátce, kterou ale podle Faltuse odmítla s tím, že jí připadá příliš upozaděná a s nejistou perspektivou zvolení. Na kandidátce po krajském sněmu nebyla. „Jak se tam zpátky dostala, to nevím, a nedovolím si spekulovat,“ řekl Faltus.

Oborná podle svých slov pouze respektovala rozhodnutí celostátního výboru. „Stejně, jako jsem respektovala rozhodnutí krajského sněmu, respektuji i rozhodnutí výboru celostátního. Ten má kompetenci do listin zasáhnout a schvaluje i konečnou podobu kandidátek,“ dodala poslankyně.

Žďár nad Sázavou čeká dopravní revoluce.
Žďár chystá jednosměrkovou revoluci: přibude i míst s předností zprava

Krajská organizace po ní vyžaduje rezignaci. Zda sama odstoupí, Oborná neřekla. „Nebudu si s kolegy nic vzkazovat přes média. Věřím, že si zvládneme všechno vyřešit v rámci hnutí,“ doplnila.

Ve vysočinském hnutí se tak vytvořila rebelující skupina. Nejčastějším terčem kritiky bývá nezvládnutá komunikace ať už ze strany krajské předsedkyně, případně se hovoří i o rozmetání demokratické vůle krajského sněmu.

Nedostatek komunikace vytkla Oborné již dříve i žďárská místostarostka Řezníčková. „Směrem k nám oblastním předsedům ani členům hnutí nevyslala sebemenší signál, nebylo vysloveno ani jedno slovo. Takhle nejedná krajská předsedkyně, která musí směrem ke členům komunikovat,“ uvedla na adresu Oborné žďárská politička.

Samotný nově zvolený lídr Drahoslav Ryba situaci nekomentoval. „Nejsem členem ANO, do strany nemám v žádném případě v plánu vstoupit, navíc většinu členů zatím ani neznám. Stýkám se pouze s některými kandidáty,“ uvedl Ryba.

Kandiduje díky Andreji Babišovi. „Nabídku jsem dostal přímo od premiéra. Druhým důvodem, proč jsem se rozhodl do toho jít, je ale i to, že stále věřím, že můžu pomáhat jak hasičům, tak i dalším občanům této země,“ přidal Drahoslav Ryba. Otázky vnitřní bezpečnosti a integrovaného záchranného systému budou i těmi, kterým se chce věnovat v politice.