První etapa bude zahrnovat prostory u Staré radnice a dále kolem pivnice a jednotlivých budov s prodejnami až k bývalému hotelu Bílý lev. „Tuto fázi chceme dokončit ještě do začátku žďárské pouti, neboť stavební práce tam budou spojeny s výrazným omezením činnosti tamních podnikatelů a obyvatel," vyjádřila se žďárská starostka a senátorka Dagmar Zvěřinová.

Do druhé etapy by se novoměstská firma, která vyhrála výběrové řízení na dodavatele, měla pustit podle vedení města až po skončení pouťového veselí, tedy v pondělí 14. května.

Do konce června

Tato část rekonstrukce bude realizována do konce června letošního roku. „Záleží samozřejmě na počasí, ale předpokládáme, že pokud by k nějakému zdržení došlo, bude to až v místech u bývalé základní školy a budovy někdejšího městského úřadu, kde by to nemělo až tolik vadit," podotkla Dagmar Zvěřinová.

Rekonstrukce vyjde na zhruba 5,8 milionu korun. Sedmdesát procent nákladů zaplatí Svaz vodovodů a kanalizací Žďársko, zbytek uhradí město. Po opravách vodovodů a kanalizací bude náměstí Republiky uvedeno do původního stavu. Na proměnu centra spojenou s předlážděním a celkovou modernizací dojde až v následujících letech. „Myslím si, že by bylo lepší udělat vše naráz. Zbytečně to tady bude rozkopané nadvakrát. I když je pravda, že než se do nějakých úprav náměstí radnice pustí, měla by s plány podrobně seznámit obyvatele. Právě oni totiž centrum nejvíce využívají," myslí si Miroslav Vaněk ze Žďáru. Diskuse s veřejností už jsou podle radních v plánu.

„Jedná se o veřejná slyšení pod mojí patronací. Pracovní skupina, která se rekonstrukcí centra města zabývá, seznámí zájemce se svými plány. Lidé budou mít samozřejmě i možnost zapojit se do diskuse," přiblížil žďárský místostarosta Ladislav Bárta.