U železničního přejezdu v Zubří na Novoměstsku uvázl kamion s nákladem dřeva. Provoz mezi Novým Městem na Moravě a Bystřicí nad Pernštejnem byl zastaven před pátou hodinou ráno. Vlakové spoje pak suplovaly autobusy.

„Vůz zasahoval do profilu tratě, proto jsme trasu preventivně uzavřeli. Provoz byl na trati plně obnoven zhruba v půl deváté ráno," informovala Kateřina Šubová, mluvčí Českých drah pro Moravu. U nehody kamionu zapadlého v příkopu asistovali i příslušníci Policie ČR. Na místo musel být přivolán jeřáb, aby havarovaný kamion z příkopu vytáhl.

Pomáhala těžká technika

„Majitel nákladu si zajistil jeho přeložení na jiný vůz. Hasiči pak na místě ještě čekali, zda se druhý vůz bezpečně dostane z místa, aby se nestalo, že by také zapadl," sdělila krajská mluvčí hasičského sboru Petra Musilová.

Ve Vojnově Městci ztěžovala dopravu cisterna, která málem najela do domu. „Auto nakonec zastavila těsně od zdi domu sněhová bariéra, ale zůstalo vzpříčené na cestě. Minulou zimu už ve stejném místě podobným způsobem havaroval osobní automobil. Také nevrazil do domu jen díky sněhu," řekl Karel Malivánek, vojnoměstecký starosta.

Silnici zablokovala cisterna na čtyři hodiny. I tam musel do situace zasahovat jeřáb, aby cisterna mohla místo opustit. Dopravní nehody, co se v okrese staly, byly naštěstí lehčího charakteru, a neměly tragické následky.

„Zvlášť závažné nehody jsme na Žďársku nezaznamenali. Ty, které se staly, nezpůsobily ani dlouhotrvající neprůjezdnost komunikací," uvedla včera odpoledne Dana Čírtková, krajská policejní mluvčí. Podle meteorologů bude i dnes polojasno až oblačno se sněžením či sněhovými přeháňkami. Na Vysočině se budou tvořit sněhové jazyky. Teploty i přes den zůstanou pod bodem mrazu.