„Rádi bychom uzavřeli dohody s poskytovateli takzvaných infopointů. Ty by mohly být například na Zelené hoře, v Modelovém království, v antikvariátu na nádraží, v muzeu, knihovně, ale i jinde. V infopointech by měli být schopní poskytnout turistům základní informace o Žďáře a třeba tam i mít k dispozici informační materiály či propagační předměty města ke koupi," informoval místostarosta Žďáru nad Sázavou Josef Klement. V některých provozovnách ve městě je možné zakoupit upomínkové předměty Žďáru už nyní.

Zařízení, která poslouží jako příležitostné „pobočky" informačního centra, dostanou zřetelné označení. „Na dveřích bude umístěno logo, takže turista procházející městem bude mít k dispozici více míst, kde zjistí, co zajímavého může ve Žďáře najít a kde," poznamenala mluvčí radnice Nikola Adlerová. Na tato konkrétní místa bude rovněž upozorněno například prostřednictvím webových stránek Žďáru.

Kdo bude mít zájem podávat tazatelům ve své provozovně informace o Žďáře, dostane stojan se základní sadou informačních materiálů zdarma. „Pak je tam ještě možnost vzít si do komise zpoplatněné informační materiály a také propagační předměty města. Kdo ale o prodej těchto věcí mít zájem nebude, dostane jenom logo na provozovnu a k tomu základní materiály o městě pro turisty zdarma," vyjádřil se starosta Žďáru nad Sázavou Zdeněk Navrátil. Doplnil, že výhledově je v plánu rovněž příprava „manuálu" s praktickými informacemi týkajícími se Žďáru.

V souvislosti s poskytováním informací o městě byla také provedena úprava v prostorách Staré radnice, kde rovněž sídlí infocentrum. „Uklidilo se tam a vymalovalo, došlo k nové výsadbě a zprovoznění vodotrysku. Chtěli jsme, aby tam vzniklo příjemné prostředí pro všechny, kteří zamíří do infocentra, kam se nově chodí hlavním vchodem," řekl místostarosta a pokračoval: „Sladili jsme také provozní dobu galerie a informačního centra, aby tam vždy byly dvě osoby, když bude otevřeno. Revitalizací vznikly prostory, kde si lidé mohou sednout, anebo se tam dají třeba fotografovat svatby, jak tomu bylo v minulosti," dodal Klement. Uvedl rovněž, že kolem vodotrysku se na stěnách počítá s rozmístěním obrazů místních umělců, aby prostor posloužil i jako provizorní galerie.