Na dopolední svačince se v pondělí sešla necelá dvacítka dětí v havlíčkobrodském AZ centru. „Na každý den v týdnu jsme připravili nějaký program. Dneska budeme například střílet ze vzduchovky,“ upřesnila lektorka Ludmila Kučírková. Na prázdninové programy v AZ Centru se děti hlásily předem. Zájem se lišil podle nabízeného programu. „Jedno odpoledne máme třeba keramiku. Na další den jsme naplánovali i výlet na hrad Ronovec. O pěší turistiku ale děti vůbec zájem neměly, tak jsme to zrušili,“ poznamenala. Jedním z účastníků prázdninového programu je například páťák Ondřej Sláma. „Do AZ centra budu chodit celý týden. Ani den nevynechám. Doma určitě sedět nechci, tam je nuda,“ prohlásil s úsměvem.

Hledej, soutěž a vyhraj, pobídlo děti Active středisko volného času ve Žďáře nad Sázavou. Celotýdenní soutěž nazvaná Městská hledačka má podle zástupce ředitele Zdenky Volavé velký úspěch. „Pořádali jsme ji už loni. Soutěžící si u nás v klubu vyzvedne kartu a pak se vydá do města. Prochází trasu, plní úkoly na devíti stanovištích. Vyplňuje tajenku. S kartičkou se pak vrátí k nám a má šanci, že uspěje v závěrečném slosování o ceny,“ upřesnila Volavá. A ty rozhodně nejsou nijak zanedbatelné. Na seznamu jsou například lístky na filmová představení.

Kachny na ledě baví většinu kolemjdoucích.
Tip na výlet na víkend i prázdniny: na Staré plovárně se kloužou kachny

Dům dětí a mládeže v Jihlavě si na letošní jarní prázdniny žádný speciální program pro děti nepřipravil. „V minulosti jsme pořádali například příměstské tábory. Zájem dětí se lišil rok od roku. Letos jsme ale tábory škrtli. V době jarních prázdnin jsme u nás zrušili i velkou část kroužků,“ vysvětlil ředitel Vilibald Prokop s tím, že většina dětí o jarních prázdninách pojede někam s rodinou. Jihlavský dům dětí nechal v provozu jen některé kroužky, o které by mohl být zájem. „Jsou to například modeláři nebo taneční kroužek,“ upřesnil.

Plný tábor i zoo

Naopak ZOO Jihlava pozvalo o prázdninách děti na komentovaná krmení zvířat, prohlídku ZOO s průvodcem nebo soutěž Pod povrchem. Kdo se přihlásil pozdě, měl smůlu. V pondělí už nebylo v programu volné ani jedno místo.

Dům dětí a mládeže Třebíč Borovina na jarní prázdniny nachystal týdenní příměstský tábor. „Zájem je obrovský. Máme kapacitu jen pro třicet dětí, ale volné už není ani jedno místo,“ informovala ředitelka Jarmila Pavlíčková. Na každý den mají připravený jiný program. „Všichni si tam najdou své. Máme tvořivý den, sportovní hry nebo lesní výpravu. Některé děti přijdou jen na dva dny, ale většina z nich bude chodit celý týden,“ dodala.

Výstava včelařství v Trčkově hradě v Želivě.
Svatý Ambrož a medomety: v areálu Kláštera v Želivě mají výstavu o včelařství

Ke každodenní nudě nejsou odsouzené ani děti v Pelhřimově. Po celý týden si mohou vybírat z nabízených aktivit. I když byl naplánovaný program pestrý, některé dny museli zrušit. Například o pondělní výrobu valentýnských přání a o páteční výrobu loutek nebyl podle lektorky Šárky Brothánkové mezi dětmi zájem.