VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jídla bez masa nabízí stále více restaurací

Vysočina – Restaurace, kde nenajdete maso. Jídla vaří ze zdravých a čerstvých surovin. Vegetariánská strava si získává stále větší oblibu ve větších městech. Často láká i zákazníky, kteří normálně do svého jídelníčku maso zařadí.

15.9.2018
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/Pavel Sonnek

„Když nemám chuť na maso, tak si zajdu raději do vegetariánské restaurace. Přijde mi, že si tam s bezmasým jídlem vyhrají o hodně víc než jinde. Navíc věřím, že používají opravdu čerstvé suroviny. Nejradši chodím na saláty,“ vysvětlil důvod svých návštěv vegetariánských restaurací student Jiří Bejček.

Největší zastoupení takových restaurací má Jihlava, kde maso nenabízí hned na třech místech. V Třebíči a v Pelhřimově je konkurence mizivá. Najdete tam jen jedno místo pouze s vegetariánskou stravou. Pak jsou tu také restaurace jako C&H Food v Havlíčkově Brodě, které vedle masových jídel nabízí i početný výběr pro vegetariány.

Strávníků je hodně, nejen vegetariáni

Zájemců o jídla bez masa je dlouhodobě hodně, jejich počet podle majitelů neklesá. V loňském roce přibyla v Jihlavě třetí čistě vegetariánská restaurace a na počet zákazníků si nestěžuje. „Chodí k nám stále více lidí, zájem roste. Jsme noví a lidé se o nás postupem času dozvídají,“ řekla majitelka Bistra na tři tečky Simona Ryšavá.

Nejen vegetariáni navštěvují specializované restaurace. Strava bez masa láká i lidi, kteří jí všechno. V třebíčském podniku Lucky´s vege bistro tvoří vegetariáni odhadem pouze méně než deset procent zákazníků. Podle majitelky Soni Dvořákové hledají klienti poctivou kuchyni, kde si hlídají ingredience.

V Havlíčkově Brodě vloni nově otevřená restaurace C&H Food zařadila do svého menu hned od začátku rozsáhlou nabídku pro vegetariány. „Byl to náš záměr. Zařadili jsme tam i bezmasá jídla, protože po nich byla poptávka,“ sdělila provozní Veronika Hudečková. O kousek dál v Pelhřimově si však příliš strávníků cestu do zdravé restaurace Zahrada nenachází. „Otevřeno mám už přes tři roky a zájem není příliš velký,“ zmínila majitelka Ivana Eva Razimová.

Velká část restaurací s výhradně bezmasými jídly vsází na netradiční způsob servírování. Zákazníci, převážně ženy, kombinují několik částí různých jídel. „U nás lidé platí za váhu. Mohou si tak na talíř naložit ze třech plnohodnotných jídel to, co chtějí,“ seznámila s odlišností svého bistra Dvořáková.

Chtěli se najíst hlavně sami

K otevření vegetariánské restaurace mají majitelé různé důvody. Většina z nich jsou sami vegetariáni. „Šla jsem do toho, protože jsem se neměla v Třebíči kromě smaženého sýru s brambory kde najíst. Masu jsem se vyhýbala už od mala. Vegetariánkou jsem ale od té doby, co jsem otevřela bistro,“ svěřila se Dvořáková z Lucky´s vege bistro.

Spousta běžných restaurací zapomíná na alergiky. „Spousta zákazníků je alergických na různé věci. Já se snažím vařit pro ty, kteří nemohou lepek, a proto se těžko nají v normálních restauracích,“ vysvětlila Eva Razimová. 

Na jednom se všichni provozovatelé ale shodnou. Jde jim o kvalitu a čerstvost potravin. Základem vegetariánských jídel jsou zelenina a luštěniny. Vybírat je však z čeho. Třebíčské Lucky´s vege bistro nabízí široké spektrum světových kuchyní. Na jídelním lístku najdete indické, řecké, španělské nebo italské pokrmy. „Velkým favoritem zákazníků jsou lasagne snad na sto způsobů. Vaříme je každý týden. Zákazníci mají rádi všechny druhy,“ prozradila Dvořáková.

Do Bistra na tři tečky chodí lidé nejraději kromě obědů na dorty, sendviče nebo polévky. Zajímavostí je, že v Pelhřimově restaurace Zahrada přizpůsobuje výběr podle počasí. Jinak vaří v létě a jinak v zimě, protože některá jídla zahřívají a jiná naopak chladí.

Bezmasá strava je prospěšná, rizika však existují

Může člověk maso z jídelníčku úplně vyřadit? „U běžně dospělé generace větší příklon k bezmasým jídlům jednoznačně doporučuji. Jediné riziko vegetariánské stravy je, že ten jídelníček bude nedostatečně bohatý na bílkoviny a budou v něm převládat škroby a cukry. Člověk musí jíst pestře a potom má taková strava i léčebný efekt v podobě snížení cholesterolu,“ vysvětlil nutriční specialista Pavel Suchánek.

Bílkoviny z masa je důležité nahradit bílkovinami jinými, a to například z ořechů, luštěnin, kombinací semínek nebo sóji. Nahrazení masa pouze škrobem, tedy pečivem, brambory nebo těstovinami, může způsobit klesání svalové hmoty, kterou tvoří právě bílkoviny.

U dětí je situace jiná. „Vegetariánské stravování u dětí je velmi problematické, protože v takovém případě do toho musíte počítat s růstem a se specifickým požadavkem na vývoj orgánů, kostí a svalů. Nejen u dětí, ale u těhotných nebo kojících žen se vegetariánství nedoporučuje. Pokud není jiné cesty, tak opravdu je nutné spolupracovat se vzdělaným nutričním terapeutem,“ řekl Suchánek.

Autor: Redakce

15.9.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Bankovnictví a finanční služby - Bankovnictví a finanční služby Účetní 14 000 Kč Účetní všeobecní VŠEOBECNÁ ÚČETNÍ - Žďár nad Sázavou. Požadované vzdělání: úsv. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Běžné firemní účtování, podvojné účetnictví (DPH, Kontrolní hlášení …), První kontakt emailem. Pracoviště: Domeaplast s.r.o. - pracoviště žďár nad sázavou, Strojírenská, č.p. 675, 591 01 Žďár nad Sázavou 1. Informace: Jana Novotná, +420 566 667 560. Technika a elektrotechnika - Technika a elektrotechnika Operátor strojů a 14 000 Kč Obsluha zařízení na hutní zpracování kovů (obsluha pecí a konvertorů) VSÁZKAŘ - Štěpánov nad Svratkou. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Neurčeno, úvazek: . Mzda min. 14000 kč, mzda max. 29000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadujeme:, - dobrý zdravotní stav. , Nabízíme:, - Čtvrtletní prémie, příspěvky na stravování, možnost ubytování, příspěvky na dovolenou , Pozn.: Nejprve prosíme o telefonický kontakt 8,00 - 15,00. Pracoviště: Železárny štěpánov, spol. s r.o. - pracoviště štěpánov n./s., 592 63 Štěpánov nad Svratkou. Informace: Lenka Havlíková, +420 566 591 129. Výroba - Výroba Montážní dělník 15 000 Kč Montážní dělníci mechanických zařízení Montážní dělník/ce -. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 7. Poznámka: Náplň práce: montáž kompletů nábytkového kování z komponentů z plastu a kovů, provádění samokontroly, výroba kontrolních vzorků, hlášení závad, udržování pořádku na pracovišti, Požadavky: min. SOU, schopnost pracovat ve třísměnném provozu, zkušenosti z výrobní společnosti výhodou, pečlivost, přesnost, flexibilita, 5 týdnů dovolené, roční finanční bonus, příspěvek na stravování, bezplatné jazykové vzdělávání, příspěvek na dopravu, sportovní a kulturní akce pro zaměstnance, První kontakt telefonicky 8,00 - 9,00 nebo emailem. Pracoviště: Hettich čr k.s., Jihlavská, č.p. 2190, 591 01 Žďár nad Sázavou 1. Informace: Miroslava Valová, +420 566 692 214. Řemeslné práce - Řemeslné práce Svářeč 25 000 Kč Svářeči SVÁŘEČ ODLITKŮ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 32000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadujeme svářečské oprávnění, Čtvrtletní prémie, příspěvek na stravování, možnost ubytování, náborový příspěvek., PŘED OSOBNÍ NÁVŠTĚVOU NUTNÝ PŘEDCHOZÍ TELEFONICKÝ KONTAKT!!! - 566 591 129 v době od 8,00 do 15,00. Pracoviště: Železárny štěpánov, spol. s r.o. - pracoviště štěpánov n./s., 592 63 Štěpánov nad Svratkou. Informace: Lenka Havlíková, +420 566 591 129.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Vysočinu čeká Týden pěstounství

Sucho. Ilustrační foto.

Ve Vojnově Městci budou bojovat se suchem výstavbou vodovodu a novým rybníkem

Požár kulturního stánku a co všechno chybí Praze: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve dnech 19. až 21. září 2018.

Objednal si ponornou pilu, nemá zboží a ani peníze

Žďár nad Sázavou - Případ podvodného jednání, kterého se měl dopustit neznámý pachatel tím, že na jednom z internetových portálů nabízel k prodeji ponornou pilu za částku převyšující sedm tisíc korun, vyšetřují žďárští policisté.

Hotel Tálský mlýn v říjnu opět ožije, nabídne českou a horáckou kuchyni

Žďár nad Sázavou – Žďárský Hotel Tálský mlýn, který je v majetku města, by měl konečně ožít. Od 1. října si jej pronajali provozovatelé oblíbené místní kavárny U bílé kočky a černého psa – manželé Truksovi.

OBRAZEM: Jak reaktory ubránit proti teroristům, cvičili v Dukovanech

Dukovany – Zvukové a kouřové efekty doprovodily ve čtvrtek 20. září dopoledne dynamické ukázky, do kterých byly zapojeny i vojenské bojové vrtulníky Mi-24. Ukázky zakončily čtyřdenní cvičení Safeguard 2018, při kterém poprvé společně cvičili vojáci, policisté i hasiči s pracovníky elektrárny vnější ochranu Jaderné elektrárny Dukovany proti vnějšímu napadení a teroristickému útoku.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT