Nejsmradlavější jídlo světa, surströmming, jak se tato pochoutka jmenuje, je švédský pokrm, který vznikne zkvašením rybího masa. „Vyznačuje se mimořádně intenzivním zápachem. Původně to bylo běžné jídlo chudých obyvatel severního Švédska,“ říká Jaroslav Němec.
V bystřickém Edenu ho nabídl i ostatním. A jeden odvážlivec vyzyvatele vyslyšel. „Nakonec snědl asi tři rybičky a nechal to. A pak za mnou přišli ještě někteří další, kteří to chtěli ochutnat. A jiní si to aspoň očichali,“ vykládá Jaroslav Němec.
Kromě nejsmradlavějšího jídla světa byl v nabídce ještě jeden chod. Tentokrát o mnoho voňavější a chutnější. „Soutěžili jsme v pojídání nudlí s mákem. Každý soutěžící jich měl na talíři jeden kilogram a k tomu půl litru mléka. Vyhrál jsem,“ konstatuje maxijedlík.
A aby to nebylo málo, nabídl Jaroslav Němec návštěvníkům bystřického Edenu i bonus navíc. „Přinesl jsem jim ochutnat křupavé červíky. Někteří toho využili. Musím říct, že mnohem víc lidí „mělo chuť“ na červy než na ryby,“ usmívá se maxijedlík.