Ledňáčci říční jsou pro své neobyčejné zbarvení nazýváni létajícími drahokamy. „Ve Žďárských vrších se s nimi můžeme setkat pouze na horních tocích Sázavy, Svratky a Chrudimky," uvedl ornitolog Jaromír Čejka, který se už dvacet let věnuje pravidelnému monitoringu tohoto pestře zbarveného ptáčka.

Každoroční pozorování přineslo už i konkrétní výsledky. „Za všechno alespoň dva příklady. Jeden je z roku 2001 a druhý o sedm let později. Oba ptáci byli odchyceni a kontrolováni v Rakousku. Ten první byl kroužkován 5. června na řece Svratce u Telecího, tehdy jako mládě právě vylétnuvší z hnízdní nory. Už 26. července, což je za jednapadesát dní, byl kontrolován na Dunaji ve Steyreggu, kousek od Lince. Za tu dobu urazil vzdušnou čarou dvě stě šest kilometrů. Pokud ale předpokládáme, že letěl nad vodou, pak uletěl daleko více, minimálně jednou tolik," popsal Jaromír Čejka.

Příklad z roku 2008 začíná na stejném místě, tedy na řece Svratce u Telecího. Tentokrát se první kontakt ledňáčka s ornitology uskutečnil 1. července. „I tento jedinec letěl do Rakouska, odchycen byl na jihozápadním břehu Neziderského jezera. Dvě stě osmnáct kilometrů dlouhá cesta mu trvala dvaapadesát dnů," sdělil ornitolog.

Nejtěžším ročním obdobím je pro ledňáčky zima. „Na jeden úspěšný pokus o ulovení rybky potřebuje dalších devět. A pokud jsou silné mrazy, je zimní období pro ledňáčky doslova kritické," řekl Jaromír Čejka.

Ledňáčci se při lovení potravy musí do ledové vody potopit. Ani peří je pak před mrazem neochrání. Kruté zimy tudíž často počty modrých ptáčků zredukují na minimum. „Průměrný věk ledňáčků je tři roky. Aby tento druh vů- bec přežil, hnízdí až třikrát. A počet mláďat se pohybuje okolo sedmi. Takže jeden pár je schopný „vyprodukovat" až dvacet mláďat za sezonu. To proto, aby alespoň některé z nich přežilo zimu a bylo schopno reprodukce," vysvětlil Jaromír Čejka.

Pro ledňáčky ale není nebezpečná pouze zima, ale i přirození nepřátelé. „Zejména v době, kdy je celá příroda černobílá, je barevný ledňáček pro dravce dobře viditelný," doplnil ornitolog.

Najít místo, kde ledňáčci hnízdí, je poměrně snadné. „Stačí jít po proudu, najít stržený břeh s dírami, z nichž vytéká trus a vypadávají zbytky potravy. Ledňáček je velmi čistotný, jeho hnízdní kotlinka je naprosto bez poskvrnky. Zato její okolí čistotou právě neoplývá. To je vždy prozradí," popsal Čejka.

Hnízdní lokalita je většinou obsazena stále stejným, původním párem. Mladým ptákům nezbývá, než se vydat jinam. „Ledňáčci jsou částečně tažní, což nahrává našim podzimním odchytům," prohlásil Jaromír Čejka. „Chytat ledňáčky v zimě je neetické, neboť jde o období, kdy silně strádají. Na jaře a v létě se zase snažíme nenarušovat průběh hnízdění. Proto s odchytem čekáme na podzim," dodal ornitolog.