Kulturu Žďár vede nyní už jedenáctým rokem. „Myslím, že za tu dobu jsme tady udělali kus práce. Snažili jsme se Kulturu Žďár nastavit tak, abychom ji dostali na určitou úroveň, vycházeli jsme z požadavků lidí, organizací i budov, které spravujeme, vyprofilovalo se to do současné podoby, a funguje to. Prostor pro zlepšení máte vždycky, to je jasné, ale nemyslím si, že by nyní bylo potřeba ten systém nějak výrazně, zásadně změnit - pokud nepřijde požadavek od zřizovatele organizace,“ dodala ředitelka Kultury Žďár.

Kromě nabídky kulturních pořadů se letos chtějí v Kultuře Žďár věnovat i přípravě modernizace výstavní síně ve Staré radnici na náměstí Republiky, jež by měla spočívat především ve stržení starého obložení. „Rádi bychom výstavní síň upravili v modernějším, jednodušším duchu, má už také leccos za sebou. Ale v posledních letech se dělala spousta větších oprav v ostatních objektech, takže k této věci jsme se zatím nedostali. Určitě to ale máme v myšlenkách, tak možná letos to konečně připravíme,“ řekla Marcela Lorencová. Současné obložení je už ve výstavní síni dlouho a jeho stržení by mělo umožnit například celý prostor „odlehčit“. „Už jsme to konzultovali i s pracovníky komunálního odboru, protože nevíme, zda tam to obložení není záměrně, například kvůli nějakému technickému problému, tedy se neví, co pod ním pak najdeme. Pokud to půjde, rádi bychom síň provzdušnili a vybavili jednoduchými, moderními závěsy, se kterými by se lépe pracovalo. To je spíš technická záležitost,“ popsala Lorencová.

Jako celkem se Starou radnicí se ředitelka Kultury Žďár zaobírala také v koncepci práce organizace, kterou předkládala radním ve výběrovém řízení. „Dost jsem se jí věnovala, je to krásná budova a domnívám se, že má velký potenciál, ale jako by byla stále trochu nedoceněná. Myslím ale, že i radní mají ohledně ní plány, tak uvidíme,“ dodala Lorencová.
Výstavní činnost jako takovou zásadní změny nečekají, i letos se mohou lidé těšit na zajímavé výstavy. Například na jaře budou ve Žďáře k vidění díla malíře a grafika Emanuela Ranného, rodáka z Vysočiny, malíře a grafika, jenž proslul zejména grafickou technikou suché jehly. Získal si obdiv současníků i uznání odborných kruhů a mezinárodní věhlas. „Myslím, že to bude úžasná věc a moc se už na výstavu těším, stejně jako na fotografie Norbiho Kovácse, které budou v únoru vystavené v Kině Vysočina,“ usmála se ředitelka Kultury Žďár.

Závod dračích saní
Závody dračích saní byly kvůli počasí přesunuty

I hudební fanoušci se mají ve Žďáře na co těšit, k největším akcím bude patřit třeba jedinečný společný koncert „rockových básníků“ - na jednom pódiu budou zpívat Vladimír Mišík a Ivan Hlas, který se na turné vrací ke svým rockovým kořenům. Zmíněný kytarista Norbi Kovács je členem jeho skupiny Ivan Hlas Trio a vernisáž Kovácsových fotografií je naplánovaná na 21. února, den před dvojkoncertem legend českého rockového písničkářství.

Do Žďáru přijede i Radůza a v létě Tomáš Klus. Ten by měl ve Žďáře vystoupit v srpnu a v plánu je venkovní koncert za domem kultury. Bohatý program je připravený také pro milovníky divadla, včetně opětovného uvedení ve Žďáře už několikrát beznadějně vyprodané hry Poslední aristokratka, ve které exceluje Anna Polívková.

Pracovníci Kultury Žďár hodně věnují dětem, na něž čekají třeba oblíbené karnevaly, pohádky i další pořady. Kultura Žďár také letos usiluje o uspořádání Pohádkového mlejnku, už tradiční přehlídky amatérských divadelních souborů, které tvoří pro děti a mládež. „Jenže loni a předloni se Mlejnek nekonal, nesešlo se bohužel dost souborů. Přáli bychom si, aby se to letos konečně povedlo, tak uvidíme,“ zadoufala Marcela Lorencová. Pohádkový mlejnek je postupová přehlídka, odkud porota doporučuje hry do celostátní přehlídky Rakovnická Popelka.

Ilustrační foto
O bydlení v městských bytech je na Žďársku velký zájem