Třiadvacetiletému Pavlu Brožovi se od základů změnil život. V roce 2012 dostudoval obor Diplomovaný zubní technik na vyšší odborné škole v Brně. Začátek profesní dráhy i další životní plány však zmařila nehoda u bazénu. Poranění míchy ho v srpnu roku 2012 připoutalo na invalidní vozík.

ProPomoc

Dnes se Pavel díky vytrvalému a intenzivnímu cvičení zvládne na vozíku pohybovat samostatně. Velkou oporou při rehabilitaci jsou mu rodina a přátelé.

Pomůcky, které by Pavlovi umožnily vést co možná nejvíce soběstačný život, však nejsou levnou záležitostí. Proto se Pavlovi kamarádi pustili do pořádání benefičních akcí s názvem ProPomoc.

Nejdříve na Facebooku zorganizovali sbírku plastových víček a od konce listopadu jsou na různých místech v Novém Městě na Moravě v prodeji silikonové náramky s logem ProPomoc.

Vyvrcholením těchto akcí pak bude 11. února od 19 hodin stejnojmenný benefiční koncert v novoměstském kulturním domě, kde vystoupí Dan Bárta & Illustratosphere. Večerem bude provázet moderátor Martin Zach. „Na koncert se moc těším. Počin kamarádů mě velmi potěšil, je skvělé mít kolem sebe rodinu a přátele, kteří mi nyní pomáhají postavit se takzvaně na vlastní nohy," ocenil iniciativu svých přátel Pavel Brož.

Automobil

Akce je pod ochrannými křídly České asociace paraplegiků (CZEPA), která od roku 1990 sdružuje vozíčkáře po poranění míchy a hájí jejich zájmy. „Výtěžek benefice poputuje na Pavlův účet u CZEPY. Při čerpání peněz z účtu Pavel vždy uvede, na jakou konkrétní věc je využije. Takto bude vše jasné a transparentní," uvedla jedna z organizátorek koncertu Alice Brychtová.

Nyní je prioritou získat peníze na automobil přizpůsobený Pavlovu postižení. „Upravený automobil pro mne bude znamenat svobodu a osamostatnění," řekl Pavel Brož.

Vstupenky jsou v předprodeji na Vratislavově náměstí v Novém Městě na Moravě, a to v Informačním centru a v butiku Šedá myš. Cena vstupného začíná na dvou stech korunách, návštěvníci mohou přidat libovolnou částku. „Život nejde vždycky tak, jak by člověk chtěl. Občas se něco stane a najednou je všechno naruby. Je s tím potřeba bojovat a hlavně mít za sebou oporu kamarádů, nebo prostě fajn lidí," vzkazuje Pavel Brož.

Na koncert zve i starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda. „Doufám, že zaplníme celý sál. Kdo přijede, nebude litovat. Těším se na skvělou atmosféru a vynikající muziku. Myslím, že to bude jeden z nejsilnějších zážitků, o jaký by byla velká škoda přijít," uvedl Šmarda.

-----------------------

Koncert pro Pavla

Parta přátel z Nového Města na Moravě pořádá 11. února 2014 od 19 hodin v novoměstském Kulturním domě benefiční koncert, jenž nese název ProPomoc. Koncert má za cíl pozvat široký okruh lidí za zábavou, která umožní Pavlovi získat finanční prostředky na zakoupení upraveného automobilu, aby mohl být Pavel co nejvíce samostatný.

Na koncertu vystoupí Dan Bárta & Illustratosphere. Večerem bude provázet Martin Zach. Cena vstupenek bude od 200 korun po výši, jež každý uzná za vhodnou. Koncert se uskuteční pod záštitou České asociace paraplegiků. Číslo účtu u České asociace paraplegiků pro ty, kteří by chtěli Pavlovi finančně pomoci: 238844756/0300, variabilní symbol: 03011990