Stavební práce se nyní přesunou do horní části náměstí. „Dojde k novému vytyčení cestiček v parku, k obnově zelených ploch stejně jako k mírné revitalizaci zeleně. Zmizí nevzhledné asfaltové ostrovy, které tam jsou, cestičky by měly mít mlatový povrch. Stejně tak by měla být předlážděna cesta od staré pošty směrem k České spořitelně," konstatoval starosta Michal Šmarda.

Ještě než však bude park zrevitalizován, musejí si Novoměstští vyměnit své dojmy z opraveného Komenského náměstí. Ne všichni mají totiž pro rekonstrukci jen slova chvály. „Negativně hodnotím to, že pro revitalizaci Komenského náměstí nebyla vypsána architektonická soutěž. Málem se zde postavilo betonové monstrum, které by bylo na dohled od mistrovských Štursových soch," vyjádřil se městský zastupitel Dan Sokolíček.

Michalu Šmardovi se výsledek oprav líbí. „Myslím, že náměstí prokouklo, zejména se zlepšilo parkování a přístup k evangelickému kostelu. Zároveň se podařilo udělat příjemnou klidovou zónu z prostranství před obchodním domem," pochválil projekt starosta Šmarda.

Obyvatelé vesměs hodnotí opravu také kladně. „Docela se mi to líbí, konečně to má nějaký řád. Chodím tudy téměř denně a už to byla opravdu ostuda. Nějaké drobnosti by se sice daly vytknout, ale jako celek to na mě působí dobře," řekla Věra Machová.

V souvislosti s opravou vznikly i parkovací plochy v nedalekém vnitrobloku mezi obytnými domy v Tyršově ulici . „Bylo vybudováno osmnáct parkovacích míst, z čehož bude nabídnuta polovina k pronájmu lidem bydlícím v přilehlých bytových domech," řekl starosta. „Lidé, kteří tam bydlí, si mohou zakoupit padesát procent z celkového počtu parkovacích míst. Za jedno parkovací místo zaplatí dvě stě korun měsíčně," doplnil místostarosta Stanislav Marek.

Placené parkování

V souvislosti s vybudováním nových parkovacích míst uvnitř bytovky začne být sousední parkoviště před kulturním domem v Tyršově ulici placené. „Cílem je umožnit návštěvníkům této lokality volné parkování. Místa budou zpoplatněna tak, aby tam neparkovali celodenně místní. Ke zpoplatnění dojde od 1. července," potvrdil Michal Šmarda.